А од ЕУ за БиХ 42,7 милиона евра у 2016.

БиХ ће ове године из програма Индикативног стратешког документа за БиХ од ЕУ добити 42,7 милиона евра, али да је држава усвојила релевантне стратегије за цијелу земљу, било би обезбијеђено и више средстава, речено је у Делегацији ЕУ у Сарајеву. Мелиха Мујезиновић, службеник за односе с јавношћу Делегације ЕУ, појаснила је да би средства била […]

понедељак, јануар 11, 2016 / 11:52

БиХ ће ове године из програма Индикативног стратешког документа за БиХ од ЕУ добити 42,7 милиона евра, али да је држава усвојила релевантне стратегије за цијелу земљу, било би обезбијеђено и више средстава, речено је у Делегацији ЕУ у Сарајеву.

Мелиха Мујезиновић, службеник за односе с јавношћу Делегације ЕУ, појаснила је да би средства била обезбијеђена за спровођење стратегија након усвајања.

Мујезиновићева каже да је поменутих 42 милиона евра у оквиру трогодишњег програма који истиче 2017, а у којем је за БиХ укупно обезбијеђено 165,8 милиона евра помоћи у циљу подстицања потребних секторских реформи.

„Поменутих 42,7 милиона евра издвојено је за секторе конкурентности и иновација, локалне развојне стратегије и образовање, запошљавање и социјалне политике. Власти БиХ су већ почеле с израдом програма коришћења ових средстава“, додала је она.

Мујезиновићева је рекла да ће усвајањем програмских докумената за ИПА 2015 од стране Европске комисије бити отворен пут за додатних 37,2 милиона евра за унапређење унутрашње финансијске контроле у јавном сектору, реформу система јавне управе и реформу статистичког система, подршку сектору правосуђа и сарадњу на плану владавине права, подршку агенцијама за спровођење закона и олакшавање учешћа грађана БиХ у програмима ЕУ.

У међувремену, биће настављени програми који су закључени већ раније, као на примјер програм ИПА из периода 2011 – 2013, а биће започето и спровођење Националног програма за 2014. у укупном износу од 22,5 милиона евра за унапређење рада Управе за индиректно опорезивање БиХ, спровођење стратегије против корупције и локални економски развој. Такође, планирано је унапређивање конкурентност малих и средњих предузећа и повећање капацитета социјалних установа.

Ове године биће настављене и мјере опоравка од поплава и управљања ризицима од поплава, а за БиХ ће бити обезбијеђен 41 милион евра директне помоћи и додатних 24 милиона евра заједно с осталим корисницима ИПА ИИ програма.

На питање „Независних“ колико су задовољни досадашњим спровођењем Реформске агенде, истакли су да спровођење напредује, али да је сада потребно одржати замах и интензивирати напоре.

„БиХ је показала да може бити напретка када се политичари уједине у вези са заједничким циљем. Поздрављамо чињеницу да су се власти на свим нивоима сложиле о пакету реформи које ће унаприједити економију и створити више радних мјеста. Поздрављамо чињеницу да је спровођење реформи почело и охрабрујемо власти да појачају напоре“, истакла је Мујезиновићева.

Додала је и да је ЕУ обновила опредијељеност перспективи чланства БиХ. „Ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању је важан први корак који омогућава БиХ и ЕУ да сарађују још ближе и изграде дубљи однос на свим пољима – водећи до потпуне интеграције БиХ у ЕУ“, нагласила је она.Оставите одговор