Дани(ј)ел Симић

На слави код Архиџакона

Надам се да ћете бити у могућности да ово прочитате са свијешћу, како пише неко ко Дан Републике сматра свечаношћу првог реда.

понедељак, 11 јануара, 2016 / 11:31

Сунце је још једном показало да чишћење улица неуставног главног града Српске, ради научнофантастично боље од зимске службе Града Бања Лука. Престоница је, ипак, дочекала државни рођендан у бљузгавици и без проходних тротоара. Угажена као двориште лијеног домаћина. Као Дејтонски споразум.

Изузетак је направљен у кругу око Храма Христа Спаситеља, пред којим се ујутро окупило пар стотина грађана. Ваљда, јер је један од медија из бисага владајућих, објавио за неповјеровати топао и дирљив спин, како обезбјеђење предсједника чисти снијег. Уз тако мали одзив, недостојно и тужно је изгледала за саобраћај затворена улица Краља Петра Првог. Без пионира са заставицама, да је попуне у дочеку штафете младости.

А због небитне одлуке тзв. Уставног суда БиХ, обећали смо да ће 9. jануар бити величанственији него икад. Наравно, ништа од тога.

Након богослужења првомученику у част, из цркве је изашао предсједник Српске. Добио је аплауз, али ни близу као Радош Бајић, вјечно изнова жењени Секула из митова и легенди СФРЈ. Вулина и Селаковића, који су делегирани да у православно-џамахиријском дијелу прославе дрвене ноге мјесто Вучића, нико није ни примјетио. Од опозиције су из храма изашли Бореновић и Шукало. Такође без аплауза. Још тањи шпалир народа, од којег велики проценат чине новинарске екипе, дочекао је пред резиденцијом предсједника још и Александра Вучића.

И то је било то.

Све остало везано за дан своје Републике, грађани су могли да виде преко телевизије. Као незвани гости. Изузев ако нијесу добили позивницу за свечану академију у дворани Борик. Заправо, све је одавало утисак славе коју је једна група људи направила за себе у телевизијском кадру. И то врло траљаво.

Припреме за прославу су се састојале од крајње ступидног плаката са слоганом: Славимо Републику! Дизајн на њему, још једном је показао како постсамоуправни руководећи кадар психолошки не може прихватити ништа без латинице. Ваљда нико не би схватио да је у питању календар, да није било и латиничног јануара? Да та врста неродољубивог јавашлука није случајна, указује и грешка на новинарској акредитацији за праћење догађаја, гдје је на масмедијску бруку писало "архиџакона Стефана".

Од вриштећи мутавог сценарија академије, по којем дјеца у школи не знају да је 9. јануар Дан Републике Српске (?!?), па им се онда то даље разјашњава игроказом на нивоу локалне драмске секције; преко програма партијске телевизије гдје гостују искључиво људи блиски владајућима; до катастрофалног стања на улицама. При чему се не мисли само на нерашчишћен снијег.

У Господској улици, од Градске управе до Зимзограда, ни један пословни објекат није истакао државну заставу. Од М:тела, преко Еронета, Бонела, Јувенте, Моје апотеке, Цитаделе… до банака Нове и Комерцијалне.

Ниједна!

Другдје по граду је ситуација пополовљена. Многи грађани су извјесили заставу на прозор, неке кафане јесу, неке нијесу, али превише је правних лица, укључујући и заједнице етажних власника, који нијесу извршили своју обавезу према држави у којој живе и послују. Ваљда је Комуналној полицији био нерадни дан, да проводи државне законе?

Бакљада коју су организовали навијачи у поноћ 9. јануара, боља је од свега што су државне структуре успјеле да спреме. Зар нас то све не би требало забринути? Момцима свака част, али зар стварно не би?

На Зимзоградском панађуришту, гдје се бакљада и одиграла, има и добрих вијести. Не у томе да су под покровитељством града једини ћирилични натписи онај Боска и један цјеновник исписан руком, већ што на питање да ли се повећала продаја српских застава, продавац на тезги каже: Нас тројица смо данас продали преко двије хиљаде. Најмање петсто смо подлијелили.

Дакле, народ воли сам себе и своју државну творевину. Проблем је у организацији.

А шта очекивати од организације, чији челни човјек у интервјуу уочи Дана Републике каже да смо подијељено друштво и да ту мира нема? Шта сад треба здраворазумска и патриотска већина у овој држави да ради? Да запатетише: Зар није могао проћи барем један дан, без дневнополитичког кокошарлука? Наравно да није.

Треба живјети са тим.

Како за Дан Републике, барем по узору на своје тоталитаристичке учитеље из СК КПЈ, власти свих нивоа у Српској нијесу умјеле да сниме и емитују играни филм њој у част, отворе неку творницу или мост, помилују робијаше са добрим понашањем, назову улицу по грађанину заслужном за њено стварање… могли су барем организовати параду. Ако већ не слет на стадиону за Дан младости и предсједников рођендан. Концерти Цеце или Здравка Чолића из државног буџета, ваљда су ствар само за предизборје.

Дакле парада.

Наравно, и овдје треба живјети с крајње ненадахнутим, кукавичким, неуким, неспособним и нерадничким очекивањима. Логично би било, након онако курчевитог насртаја на тзв. Уставни суд БиХ, тзв. Тужилаштво, Сипу и остале пипке који отуд допиру, да Република Српска организује параду ратних застава које носе униформисани и ненаоружани борци Војске Републике Српске. У мекшој варијанти. Мимоход оклопних и других возила полиције, као једине оружане силе која чува суверенитет Српске, у тврђој варијанти.

Као реалан човјек, знајући неискреност и метиљавост наше полит-елите, радије бих предложио трећи пут. Цјелокупна државна управа је требала издати указ по којем њени запослени 9. јануара ове године имају радни дан. Из цијеле Српске их је о трошку свих грађана (а како би другачије) требало довести у главни град. Ту да дођу у својој народној ношњи, оној у којој напирлитани и безбрижни сваки дан иду на посао. Формирају фаланге и сложним стројевим кораком, лаковане ципеле и високе штикле, промарширају испред оних тристотињак зачуђених грађана који су дошли пред храм.

То би била истинска парада у којој би се видјело шта је снага и слава Српске. Ко у њој ужива и аванзује, без обзира на то ко је стварао. Због кога, како испада на крају, она и постоји?20 КОМЕНТАРА

 1. Па нису они кловнови да се облаче у ношњу. Нека се Додик са члановима владе и осталом фукаром, обуче у ношњу. Уосталом многи је и немају а немају ни да купе основно а камоли ношњу. Не капирам ту врсту мегаломаније?
  У ентитету у којем огроман број младих не ради, у коме има више пензионера него запослених, слављење Дана Републике је заправо ругло и шамар за све оне који се гуше од проблема. Многи борци који су створили Српску, данас сматрају да овакву Републику треба укинути јер је постала приватно предузеће са ограниченом одговорношћу.
  Уз то, бањалучка власт је превазишла паљанску по јавашлуку, угурсузлуку, криминалу, сујети, гордости, лудилу…. Сјећам се како су бањалучани Крајишнику силовито замијерали што је на телевизији изјавио како нема за синов ноћни излазак, а Додик је изјавио како сину не може да нађе посао двије године а са друге стране му исплаћују милионске кредите.
  Дакле, Српска је зрела за врло озбиљне промјене и најгоре је мјесто за живот у Европи.

 2. Добро је кад је највећи проблем у држави неочишћен снијег.

  Што се латинице тиче, не видим проблем јер је РС држава и оних који њом пишу.
  Мени је већи убод у око да неки на Фронталу ћириличне цитате пребацују на латиницу.

  Што се тиче навода да ништа није отворено, Симић је заборавио да је отворена Поликлиника. Мислим да то није мала ствар.

  Такође, Симић није у праву што му смета што дјеца понављају градиво о Дану РС. То је ситница у поређењу да смо скоро имали читаво понављање градива о томе којем народу припада половина становника БиХ.

  Мене је уболо у око неприсуство Престлонаследника Александра. Потрудићу се да испитам коме је сметало његово присуство и због чега. Чуо сам за једну верзију, али је она за Курира, Информера, није за Фронтал.

  Остаће и срамота што нико из СПО није позван, иако је та странка уз СДС била оснивач РС и њене скупштине.

 3. ‘Mene je ubolo u oko neprisustvo prestolonaslednika aleksandra’
  Ubolo je tebe, ali ne u oko (što kaže narod ‘nije bolest sve što boli’)
  Elem, bio je prestolonaslednik Aleksandar Vučić. Onaj engleski konjušar nije mogla došla zbog
  very nephodne duties, čistila štale u Ascot.
  A zastava više nije bilo nego što su se vijorile što će reći da narod zaboli racku.
  Interesantan detalj je bila trobojka u BBI banci

 4. Ma, BRAVO Simiću! Bravo! Bravo!

  “ Nešto je trulo u državi Danskoj…“
  A, u državi a“Arhidžakona“ trulež prešla u završnu fazu, nestajanja : biološkog , materijalnog, duhovnog… Ma kako se to nestajanje zvalo, ja lično, prestajanje postojanja nekoga i nečega , zovem umiranje.

  I nekidašnja manifestacija, opet po meni, onako ružna , žalosna i tužna , izgledala kao pomen sa liturgijom, i zadušnim ručkom.

  Vječnaja pamjat, Srpska.

 5. partizan,11.01.2016. 15:44:44

  “A zastava više nije bilo nego što su se vijorile što će reći da narod zaboli racku.“

  И ја нешто контам да народ боли рацку, па ми због тога није јасна хистерија у вашем ентитету гледе овог празника. Позиви на рат, убијање српске дјеце, па је чак и удружење новинара БиХ морало упутити апел.

 6. Гдје ће доћи престолонаследник Александар кад је и у Републици Српској и у Србији јача чифта Кустурица од Принца. Како се нису ородили преко дјеце за Престолонаследника нема мјеста тамо гдје је гроф од Мећавника. Амин!

 7. А ова ти је добра,како нико није позван из СПО-а? Па није то онај СПО који је оснивао скупштину РС и сјекао руке ко буде махао зеленом заставом. То је овај СПО који је у свакој чорби мирођија, који би и гузице дао за мало власти.

 8. змај огњени вук,11.01.2016. 22:07:52

  “Па није то онај СПО који је оснивао скупштину РС и сјекао руке ко буде махао зеленом заставом.“

  И ово написа политичка фукара која се учланила у странку чији је вођа говорио да ће за једног Србина убити сто муслимана.

 9. Ja mislim da bi prije izbora trebalo štošta da bude jasnije, bistrije, da oni koji su za robiju robijaju, koji su bolesni da idu na liječenje.

  Svaki dan s ovima i ovim je teg koji nas vuče na dno, svaki dan je crnji, teži, golgotskiji.

  Ovo je neizdrživo, svaki dan se spisak za odstrel produžava.
  Zašto ne pogledati istini u oči: ovo je mirndopski genocid nad svojom zemljom i svojim narodom.

  Jer, biti bez posla, a stotine hiljada nemaju nikakvih primanja, nije li to metak u čelo?
  a, ko ubija , nije li on ubica?
  A, tolike poubijati bijedom, nije li to masovni zločin, bez razlike na uzrast, pol, naciju?

  Nije li to genocid?

 10. Da, u pravu si, članu… mislio sam na zarade.
  Samo , kod nasu Kneševini Zmaja od režima, zarade se isplaćuju ponekad i ponešto od istih, a primanja nisu primanja nego otimanja.

  Da, već kad sam tu da dopunim svoj prethodni komentar kad sam govorio o izborima…
  Ono , jedna od opcija koja se može desiti do izbora, po mom mišljenju najpravednija i najpoštenija bi bila, kada bi se prosvijetlila gromada , i pala sa sprata zgrade u koojoj je jedna pepeljara plaćana koliko i nečija godišnja penzija.
  Ili, u kojoj se kupuju mobilni telefoni, o trošku raje, da se poslužim exerovim rječnikom… po cijeni godišnje penzije

  Gromada da tresne odozgo, da bi se oni koje je ona tresnula mogli da podignu.

  Neki, doduše, iz redova izdajničkih, kažu da postoje papiri stručnjaka da je gromadisimus psihički obolio, a takvi se često odluče na skok, …. “ I pad je let“

  Uzgred, nisam gledao sinoć na RTS-u, Olju. Kažu, gromadisimusa je raspakovala. Bravo, Olja!

 11. novo_vrijeme,16.01.2016. 20:42:03[
  Vidiš za razliku od tebe mene je crkva najmanje razočarala iz prostog razloga jer id njih ništa nisam ni očekivao.U bar 90% društava religija služi da stoku sitna zuba drži u toru a BIH je školski primjer a za uzvrat dobiju poneki mastan komad sa gospodarevog stola (ne mislim nakrmeće uši i zidarsku pivu pod predizbornim šatorom dobiju oni i slasnijih komada)Nakon pada komunista pomislio sam da i nijsu bili baš sve u pravu (nema lopova do popova) i da bi crkva možda i mogla da odigra nekakvu pozitivnu ulogu prvenstveno kao organizacija oko koje bi se Srbi mogli okupiti u nedostatku bolje međutim ispalo je da su crnji nego što su ihkomunisti opisivali.Inače na ovim prostorima su nacija i religija samo još jedna trgovačka marka i ništa više:nisu li Srpstvo prodavali na kilo ko govedinu samo jeftinije baš oni koji su se u njega najviše kleli??I prodavaće sve dok je kurentna roba odnosno dok većina nas nasjeda na svakakve gluposti.Vjera je lična stvar pojedinca i ne vidim nijednog razloga zbog čega bi moja ili bilo čija druga molitva uključujući i muslimana bila manje vrijedna od molitve recimo biskupa Grgura pogoto ako je upućena iskreno i od čovjeka koji poštuje božije zapovjesti a većina muslimana sa kojima sam se družio do rata u Sarajevu su te zapovjesti poštovali daleko bolje i iskrenije od današnjih „velikih srba“.Mogao bi ovako do sjutra ali mislim da je kod nas turbo srpstvo i dalje mainstream pa priča nema smisla pa ću samo još par stvari.Većina nas prati sa simpatijama šta se dešava na Islandu sa simpatijama ali razmišlja li koje li slučajno to što se dešava na islandu a ne negdje drugo i što je tamo standard visok iako za razliku od nas sve moraju uvesti?Ja mislim da to nije slučajno i da je ovo jedan od uzroka http://www.6yka.com/novost/97504/nula-odsto-mladih-na-islandu-veruje-da-je-bog-stvorio-svijet
  Ovih dana se jedan moj drugar sprema u Kalgari pa me interesovalo šta je to što Kalgari Reginu i slične Kanadske zapizdine čini pogodnijim mjestom za život od centra svijeta što jeste mediteran već 2000 godina?Malo sam guglao pa izguglah na Wiki https://en.wikipedia.org/wiki/Regina,_Saskatchewan .Grad kome je istorija toliko duga da ima fotografiju osnivača pored prve kuće je stvorio bolje uslove za život od nas sa 2000 godina „kulture i tradicije“?Nije li jedan od razloga što imaju 27% nereligioznih?