Ракуљ: Веће пензије или нови протести

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ рекао је данас да ће, уколико хитно не буду предузете оперативне мјере за повећање пензија у РС, бити разрађен систем краткорочних и дугорочних облика јавних протеста и грађанске непослушности пензионера. Ракуљ је истакао да просјечна пензија у односу на просјечну плату у РС износи 39 одсто, што је […]

четвртак, јун 23, 2011 / 20:09

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ рекао је данас да ће, уколико хитно не буду предузете оперативне мјере за повећање пензија у РС, бити разрађен систем краткорочних и дугорочних облика јавних протеста и грађанске непослушности пензионера.

Ракуљ је истакао да просјечна пензија у односу на просјечну плату у РС износи 39 одсто, што је далеко ниже него у другим земљама бивше Југославије.

"Стандард пензионерске популације у РС од 2005. године константно је потискиван на маргине интереса друштва и пензионери живе испод сваког достојанства, а главни кривац је буџет РС", рекао је Ракуљ у обраћању посланицима парламента Српске.

Према његовим ријечима, буџетске обавезе према пензијско-инвалидском осигурању РС се не извршавају а нарочито од половине 2008.г одине када је повећан број корисника бенифицираних права.

"Удружење пензионера РС опредијељено је да се лоше стање у пензионом систему РС не може више толерисати. Наше удружење у мају је констатовало да је тренутно стање неиздрживо и да о пензионерима у посљедње три године није вођено рачуна", додао је Ракуљ.

Он је затражио од посланика да наложе Влади РС да одмах предочи ребаланс овогодишњег буџета и да "уважи оправдане и аргументоване захтјеве за побољшање угроженог стандарда пензионера у РС".

Народна скупштина РС тренутно разматра консолидовани извјештај о извршењу буџета РС од 1. јануара до 31. децембра прошле године према којем укупно остварена буџетска средства износе 1.547.313.300 км и за три одсто су мања од планираних.



0 КОМЕНТАРА

  1. RAK ulsmece od covjeka, u nekoliko je upravnih odbora.i kada bi se penzije povecale 100%,bile bi premale, a ovo je uvreda .ovo je najveca ljaga vlasti, najveci njen grijeh.ljut sam na dodikove roditelje sto ga nisu posavjetovali da to sto cini starim i bolesnim nije nista drugo nego zlocin.ja bih to svome sinu rekao, bio bih mu glavni korektor i opozicija.
    stoga kaze, da bi bolje bilo da ga majka nije rodila, toliko gdrijeha, toliko zla i nesrece nanese svome narodu.koliko li je samo para nama oteo a dao igokei.da mogu, natjerao bih ga da proguta onu loptu.
    neidan mi se kleo jedan penzioner, bivsi prosvjetni radnik sa 40 god rada, da ozbiljno razmislja da bude jan palah ispred predsjednicke palate u bl.

  2. Jadna je ova drzava i nas „bolji dio“ kad ovakvu vlast koja vise ni sama ne moze prebrojati afere i lopovluke moraju rusiti penzioneri.

    Gdje su ti silni studenti, i omladinci, sve redom osvjesteni intelektualci i buntovnici a tek gdje su te opozicione partie koje se hvale sa desetinama hiljada clanova.Na kraju spala knjiga na par penzionera, njima je valjda dogorilo pa nemaju kud.

    A sto se tice nesretnog Rade Rakulja, mislim da on uopste nije bitan, vec da ce penzioneri izaci samostalno, jer nemaju sta jesti. Njega i Pnateliju (dajguza ili kako vec)iz BORS-a niko vise i ne smatra za necijeg predstavnika.

  3. Подржимо сви акцију Владе РС „СТУДЕНТИ ЗА ЖЕЉЕЗНИЦЕ“!

    http://www.glassrpske.com/vijest/3/drustvo/59772/lat/Nema-stipendija-zbog-pomoci-ZRS.html

    Предлажем да се у наредне три године сви одрекну по два оброка дневно (и ужине), како бисмо стипендирали тетке, свастике и конкубине запослене у администрацији ЖРС. Не знам зашто МТЕЛ не би дупло опорезовао позиве на хуманитарни број, па да пола ПДВ-а иде МТЕЛ-у, а пола овим угроженим домаћицама запосленим пред октобарске изборе. Ка д би свако од нас донирао само 5 км, могли бисмо отплатити и кредит шефице кабинета. То је само одрицање једног доручка. Покажимо солидарност!

  4. „Подржимо сви акцију Владе РС „СТУДЕНТИ ЗА ЖЕЉЕЗНИЦЕ“!“
    Дражене…јел и ово могуће!?

    x-(
    сунце ти..па јбт, ајде да следећу акцију конкретизују „побијмо студенте“ да нам не троше паре за запослене даме у жељезинцама, ко има студента у кући нек га баца смјеста у окове, док жељезнице не намире губитке, нема хране ни воде!

    Тренутно имам једног студента у кући, па могу да помогнем на рачун њега нашим честитим жељезницама, а догодине акобогда двоје на студијама, е до тад морам пратити ову акцију, можда предложе нешто тако генијално, нема хране за студенте, или студенти су једини кривци за стање у жељезницама!

  5. drazen78bl, 26.06.2011. 12:28:51 [8593]
    Подржимо сви акцију Владе РС „СТУДЕНТИ ЗА ЖЕЉЕЗНИЦЕ“!

    Права ствар, ја сам за! Ови студенти се само јебу и лочу, ништа друго не раде! То Миле СРБИНЕ научи их шта је патриотизам!:P

  6. Da nije toliko stariji od mene ovom Rakulju bih rekao da je obično govno.Utrapio je i isporučio penzionere na milost i nemilost vlastima u zamjenu za brojne fotelje u upravnim odborima.Čovjek se utalio i uživa li uživa.Sjeća li se iko tog čovjeka, kakav je prvi penzioner bio do dolaska Lemija na vlast, poletan, revolucionaran čak, borio se borio…I izborio, naravno za svoju guzicu.Ovo su samo predizborni kamuflirani pokušaji dodvoravanja za još jedan mandat.Fukara…

  7. dajem prijedlog vladi kako da rijesi barem jedan problem.
    posto imamo veliki broj penzionera, a oni stari i bespotrebni obezobraznili se pa nikako da pomru predlazem da se u svim parkovima gdje ima penzionera podignu satori i podijeli meso u sosuu od misomora. jest da je trosak, ali, nikako da ih se rijesimo.
    ostaviti samo rakulja, predsjednikove roditelje , ostale pobiti pod hitno.

Оставите одговор