Јемен: Побуњеници преузели власт

Шиитски побуњеници у Јемену саопштили су данас да су преузели власт у земљи и распустили парламент. У саопштењу објављеном на јеменској телевизији из Републичке палате у пријестоници Сани, та група је навела и да је основала предсједнички савјет, који ће дјеловати као влада током двогодишњег прелазног периода. Побуњеници су навели и да ће "Револуционарни комитети" […]

петак, фебруар 6, 2015 / 20:54

Шиитски побуњеници у Јемену саопштили су данас да су преузели власт у земљи и распустили парламент.

У саопштењу објављеном на јеменској телевизији из Републичке палате у пријестоници Сани, та група је навела и да је основала предсједнички савјет, који ће дјеловати као влада током двогодишњег прелазног периода.

Побуњеници су навели и да ће "Револуционарни комитети" бити задужени за оснивање новог парламента од 551 члана.

"Ово је нова ера у којој ће Јемен стићи до сигурних обала", рекао је читајући саопштење о преузимању власти у земљи неименовани представник Хута. Побуњеници су у септембру преузели власт у пријестоници, а у сукобима широм земље заузели су још неколико јеменских градова.

После заузимања предсједничке палате, сједишта шефа државе Абеда Рабе Мансура Хадија, предсједник и цела влада поднијели су у јануару оставке. Хади и министри од тада су у кућном притвору.



Оставите одговор