ЕК тражи да улцињска солана постане резерват

Европска комисија (ЕК) позвала је црногорске власти да Солану Бајо Секулић прогласе еколошким резерватом и да је заштите законима. Према писању портала ЦДМ, такав захтјев послат је због њеног огромног значаја за птице, и зато што је тамошња мочвара од међународне важности. У позиву се наводи да заштита законом није учињена у националном законодавству, као […]

субота, јануар 17, 2015 / 13:08

Европска комисија (ЕК) позвала је црногорске власти да Солану Бајо Секулић прогласе еколошким резерватом и да је заштите законима.

Према писању портала ЦДМ, такав захтјев послат је због њеног огромног значаја за птице, и зато што је тамошња мочвара од међународне важности.

У позиву се наводи да заштита законом није учињена у националном законодавству, као ни Нацртом просторно-урбанистичког плана општине Улцињ и планским документима владе у зони морског добра.

Брисел, дакле, тражи да то јединствено подручје ужива заштиту државе као изузетан природни парк, чиме је искључена било каква урбанистичка валоризација непокретности на Солани, пише портал.

Аустријски лист Стандард је у недавном чланку о улцињској Солани истакао да је то рај за 250 врста птица, које бораве у непосредном залеђу Велике плаже на свом пропутовању из Сибира и Сјеверне Европе преко Јадрана према Африци и обратно.

Стандард је у тексту, такође, указао да све то може бити доведено у питање и да су птице у опасности ако се на Солани не производе слани кристали, као што је то био случај прошле године.



Оставите одговор