Овчи брод

Скривена камена ћуприја у близини Невесиња. Мост потиче из времена отоманске окупације, a налази се код села Братач. По једној верзији градио га је чувени турски градитељ Хајрудин, истовремено са градњом старог моста у Мостару, а по оној другој, народној, саградила га је удовица бега Љубовића која је рано остала без мужа, да би тако […]

недеља, октобар 19, 2014 / 09:02

Скривена камена ћуприја у близини Невесиња.

Мост потиче из времена отоманске окупације, a налази се код села Братач.

По једној верзији градио га је чувени турски градитељ Хајрудин, истовремено са градњом старог моста у Мостару, а по оној другој, народној, саградила га је удовица бега Љубовића која је рано остала без мужа, да би тако могла долазити до љубавника који је живио на другој обали.

Дуже вријеме то је био једини мост на ријеци Заломци.

Прича се да је турска војска која је из Мостара ишла на чувену битку на Грахово, данима прелазила преко моста старим макадамским путем у правцу Гацка и Црне Горе.

Мост је некада имао ограду исту онакву камену као на Старом мосту у Мостару, али је приликом велике поплаве 1954. године остао без ње. Ријека Заломка је тада прелила мост срушивши ограду, а њени остаци и данас су видљиви у кориту ријеке испод моста.

Ријека Заломка већим дијелом свога тока у љетњим мјесецима тече као подземна ријека.

Сваког прољећа стада оваца из нижих предјела Херцеговине иду на планине, гдје се задржавају до касне јесени и првог снијега. Пошто је мост био једини начин да се пређе ријека, претпоставља се да је по томе и добио име.

Овај необични мост је, заједно с некрополом стећака на подручју Калуфа, предложен за номинацију и потенцијални су кандидати за УНЕСКО-ову листу Свјетског културног насљеђа.



Оставите одговор