Израелска офанзива не јењава

Израелске снаге наставиле су данас офанзиву у Гази, а у новим акцијама погинуло је десет Палестинаца, док расте дипломатски притисак да се оконча највеће насиље између Израела и Хамаса у посљедњих пет година. Изнад Газе су се подигли облаци црног дима док су на ову обалску енклаву падале гранате, а Хамас и његови савезници испалили […]

уторак, јул 22, 2014 / 10:17

Израелске снаге наставиле су данас офанзиву у Гази, а у новим акцијама погинуло је десет Палестинаца, док расте дипломатски притисак да се оконча највеће насиље између Израела и Хамаса у посљедњих пет година.

Изнад Газе су се подигли облаци црног дима док су на ову обалску енклаву падале гранате, а Хамас и његови савезници испалили су 11 ракета преко границе, на јужни дио Израела, саопштила је војска.

Полицијски званичник у Гази рекао је да је ноћас погођено пет џамија, један спортски комплекс и кућа покојног војног шефа Хамаса, пренио је АП.

Од почетка сукоба прије три седмице погинуло је скоро 550 Палестинаца, укључујући скоро 100 дјеце и још много цивила, саопштили су здравствени званичници у Гази.

Израелска војска објавила је да су погинула 183 милитанта.

Расте и број израелских жртава. Армија је објавила да су погинула још два војника, а један је нестао и претпоставља се да је и он мртав, чиме је број настрадалих војника порастао на 27. Два израелска цивила погинула су од палестинске ракетне ватре на Израел.

Амерички државни секретар Џон Кери допутовао је у сусједни Египат како би се заложио за склапање примирја између Израела и Хамаса, који контролише Газу.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун, који се у Каиру састао са Керијем, данас би требало да отпутује у Израел, на разговор са премијером Бењамином Нетањахуом и палестинским званичницима на Западној обали.

Израелски радио пренио је да је група Исламски џихад, савезник Хамаса, саопштила да би могла да пристане на петочасовни хуманитарни прекид ватре током дана, како би цивили могли да обнове залихе. Израелски званичници рекли су да не знају ништа о томе.



Оставите одговор