Гењац: Нема услова за разматрање Закона о пребивалишту 29. априла

Предсједавајући Клуба Бошњака у Дому народа Паралментарне скупштине БиХ Халид Гењац изјавио је данас у Сарајеву да се нису стекли услови да на наредној сједници овог дома буде разматран Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ. „Сједница Колегијума ради усаглашавања приједлога закључка у вези са законом о пребивалишту и […]

уторак, април 22, 2014 / 12:24

Предсједавајући Клуба Бошњака у Дому народа Паралментарне скупштине БиХ Халид Гењац изјавио је данас у Сарајеву да се нису стекли услови да на наредној сједници овог дома буде разматран Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ.

„Сједница Колегијума ради усаглашавања приједлога закључка у вези са законом о пребивалишту и боравишту није одржана, према томе нису се стекли услови да се овај закон рјешава на сједници предвиђеној за 29. април“, рекао је Гењац новинарима.

Према његовимм ријечима, прича о врло важној и осјетљивој проблематици као што је слобода кретања и избора пребивалишта кренула је у другом правцу и користи се за потребе предизборне кампање, те одређених дневнополитичких циљева.

„На тај начин се избјегава суштински разговор о рјешењима у вези са пребивалиштем која захтијевају Устав и Дејтонски споразум“, оцијенио је Гењац.

Он је најавио да ће апелација против одлуке Владе Републике Српске о провјери тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији Српске бити поднесена суду након што ова одлука буде објављена и кад ступи на снагу.

Тврдећи да је ријеч о антидејтонској одлуци, Гењац је рекао да је Влада Републике Српске, као дио система власти, обавезна да поштује Дејтонски споразум и Устав БиХ.

Гењац је увјерен да је питање пребивалишта и боравишта могуће ријешити прије објављивања општих избора 19. маја, али уз услов да се закон врати у редовну процедуру и да се направе корекције које уважавају Устав БиХ и Анекс седам, уз елиминацију свих могућих манипулација са пребивалиштем.



Оставите одговор