И Јеремић и Тадић би засједну на Муново мјесто

За место генералног секретара УН, по истеку мандата Бан Ки Муна, поред Вука Јеремића заинтересован је и лидер НДС Борис Тадић, пише београдска штампа. Шеф дипломатије Иван Мркић каже, за Новости да би „Јеремић свакако био одличан кандидат, са необично богатом биографијом". "Осим квалификоване личности, најбитније је да се процени од коликог је то интереса […]

четвртак, април 10, 2014 / 08:08

За место генералног секретара УН, по истеку мандата Бан Ки Муна, поред Вука Јеремића заинтересован је и лидер НДС Борис Тадић, пише београдска штампа.

Шеф дипломатије Иван Мркић каже, за Новости да би „Јеремић свакако био одличан кандидат, са необично богатом биографијом".

"Осим квалификоване личности, најбитније је да се процени од коликог је то интереса за Србију. А верујем да би за Србију било добро да њен представник буде на челу најважније међународне организације, која окупља све суверене државе на планети", рекао је Мркић.

Лист Информер наводи, позивајући се на извор близак Тадићу, да је могуће да ће о својим плановима Тадић обавестити лидера СНС Александра Вучића током данашњих разговора о новој влади.

"Бориса рад у парламенту не занима, као ни министарска фотеља. Зато ће, уклолико направи договор с Вучићем да његова странка уђе у владу, он за себе тражити подршку за кандидатуру за место шефа УН", наводи тај извор.

Тадићева саветница Марина Комад, иако не одбацује ову могућност, каже за тај лист да "Борис тренутно не размишља о кандидатури, већ је окренут унутрашњој политици".

"Будући да не размишља о тој кандидатури, не бави се ни лобирањем, баш као ни очекивањима подршке од домаћих политичких актера", рекла је Комад.

Јеремић, како наводе Новости, по повратку у Београд након успешног председавања Генералном скупштином УН, није крио да би желео да настави каријеру на челу најмоћније светске организације.

Засад се зна да ће Јеремићу „на црту“ највероватније изаћи бивши словеначки председник Данило Тирк, хрватска шефица дипломатије Весна Пусић, словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак и генерална директорка Унеска – Бугарка Ирина Бокова.

Нови генерални секретар УН требало би да ступи на дужност 1. јануара 2017, а његов мандат траје пет година и може се једном обновити.



Оставите одговор