ФСС: Нећемо прихватити да Косово игра пријатељске утакмице

Фудбалски савез Србије саопштио је данас да неће прихватити да Косово игра пријатељске утакмице и нико из те организацији неће присуствовати Извршном комитету ФИФА. ФСС је у саопштењу навео да ниједан члан ФСС-а неће присуствовати сједници Извршног комитета ФИФА и да неће дати „ма какву сагласност” по питању легалности рада и активности косовског фудбалског савеза. […]

петак, новембар 29, 2013 / 19:13

Фудбалски савез Србије саопштио је данас да неће прихватити да Косово игра пријатељске утакмице и нико из те организацији неће присуствовати Извршном комитету ФИФА.

ФСС је у саопштењу навео да ниједан члан ФСС-а неће присуствовати сједници Извршног комитета ФИФА и да неће дати „ма какву сагласност” по питању легалности рада и активности косовског фудбалског савеза.

„А, да се налазимо под изузетним притиском – налазимо се, и то у дужем временском интервалу, посебно у претходне две године. Подсећамо да смо о свим састанцима са надлежним у ФИФА, која је и отворила ово питање, а о којима су присуствовали и представници косовског фудбала, правовремено обавештавали јавност”, навео је ФСС.

Савез је додао да се његова суштина дјеловања са надлежнима у ФИФА своди на „константну и нераскидиву везу” са челницима владе Србије.

„Председник ФИФА Јозеф Блатер посетио је ове године председника Владе Србије Ивицу Дачића и том приликом су разговарали у овој теми. ФШ од тада чека на добијање званичних инструкција у даљем раду и све док их не добијемо нећемо прихватити учешће на било каквом састанку где би се о томе разговарало”, наводи се у саопштењу.

ФСС је подсјетио на став првог човјека Европске фудбалске уније (УЕФА) Мишела Платинија да пријам нових чланица није могућ без међународног признања у оквиру Уједињених нација.

„ФСС се на прошлогодишњој ванредној седници Конгреса УЕФА изборио да се о статусу пријема Косова и не одлучује, због поштовања поменутог правила, а наглашавамо да је већина од 53 земаља чланица УЕФА политички признало Косово”, пише на сајту ФСС.

Извршни комитет ФИФА је прошле године омогућио пријатељске утакмице косовских клубова и млађих селекција у међународним оквирима, али без коришћења националних симобола.

„Верујемо да ће челници ФИФА имати и разумевања и скинути ‘случај Косово’ као евентуалну тему наредне седнице Извршног комитета, већ да ће се о тој проблематици разговарати када се за то стекну услови”, наводи се у саопштењу Фудбалског савеза Србије.



Оставите одговор