Пећински човјек жвакао жваке, јео кокице и пратио моду

Живот на Земљи прије неколико стотина хиљада година суштински се није много разликовао од данашњег, тврде британски научници. Људи су одувек жељели да им буде топло, лијепо, удобно и забавно, о чему свједоче најстарији пронађени предмети попут жваке, кокица, торбице, мокасина, вјештачког ока. Посебно се издвајају музички инструменти стари 42.000 година и душек од прије […]

понедељак, септембар 2, 2013 / 15:04

Живот на Земљи прије неколико стотина хиљада година суштински се није много разликовао од данашњег, тврде британски научници. Људи су одувек жељели да им буде топло, лијепо, удобно и забавно, о чему свједоче најстарији пронађени предмети попут жваке, кокица, торбице, мокасина, вјештачког ока. Посебно се издвајају музички инструменти стари 42.000 година и душек од прије 77.000 година.

Слично као данас, наводе аутори текста, разлика је само у технологији.

Како показују ствари које археолози проналазе широм свијета, људи су одуијвек жељели да им буде топло, лепо, удобно и забавно.

Прије 30 година главна занимација дјеце били су кликери, данас су то видео-игре. А ево како се то радило пијре пет, десет, па и сто хиљада година.

Најстарија жвака (прије 5.000 година) – Британски археолози су 2007. године у Финској пронашли најстарији комад гуме за жвакање на свијету.

Овај „неолитски орбит“, направљен од смоле с коре брезе, имао је и отиске зуба неког „неолићанина“ на себи. Иначе, брезина смола садржи феноле, који су антисептици, па се сматра да су је наши преци жвакали да би се изборили са инфекцијом десни.

Најстарија торбица (прије 4.500 година) – Ово је био модни хит прије 45 векова: Торбица са 100 псећих зуба, „модерно“ аранжираних по псећем крзну.

Торбицу је жена која је живела у данашњој Њемачкој користила вјероватно да би у њој носила сакупљене биљке и плодове, а зуби су били ту да би друге жене биле љубоморне и тражиле од мужева да „и њима направи такву“.

Најстарији душек (прије 77.000 година) – Да људи никад нису волели да спавају на тврдом, доказује ископина из Јужне Африке, најстарији познати душек, стар чак 770 векова.

Душек, који се састоји од редова трске и траве, пронађен је у области Ква Зулу Натал, на крајњем југоистоку афричког континента.

Најстарија мокасина (прије 5.500 година) – Осим тога што је била модни крик бакарног доба, ова кожна ципела имала је и изолацију (пуњена је травом), а пронађена је у Јерменији прије три године.

Пронађена десна ципела величине је 39.

Најстарије вештачко око (прије 4.800 година) – Ирански археолози су прије седам година пронашли заиста невероватан приједмет: Очну протезу која је још била у лобањи власнице, жене јаче грађе, старе између 25 и 30 година у тренутку смрти.

Протеза је направљена од катрана помијешаног са животињским салом.

Археолози су утврдили и да је протеза изазвала инфекцију очне дупље ове жене.

Најстарије кокице (прије 6.700 година) – Прошле године археолози су нашли доказ да су становници данашњег Перуа прије готово седамдесет вијекова јели ваздушасто јело од кукуруза.

Изузев кокица, пријеци данашњих Перуанаца користили су и кукурузно брашно, чији остаци су такође пронађени поред древних кокица.

Најстарија сукња (прије 5.900 година) – У Јерменији је свашта ископано, па тако и најстарија сукња на свијету, направљена од трске.

Жена која је носила ову сукњу чувала је и обожавала козе, тврде научници, јер је у истој пећини пронађена и најстарија мумија козе на свијету, стара такође око 5.900 година.

Најстарија марихуана (прије 2.700 година) – Археолози су прије пет година у Кини, у гробници старој 2.700 година, пронашли скоро килограм још зелених листова марихуане.

Истраживања су потврдила да је древна марихуана 99 одсто истог хемијског састава као данашња, као и да су је наши преци користили у идентичне сврхе.

Најстарија маска на свијету и направљена је вјероватно у ритуалне сврхе 7.000 година прије Христа у данашњем Израелу.

Данас је изложена у Музеју Библије и Свете земље у Паризу.

Најстарији музички инструмент (прије 42.000 година) – прије годину дана археолози су идентификовали најстарије познате музичке инструменте на свијету – флауте од птичјих костију и дјелића кљова мамута, направљене у данашњој Њемачкој прије око 42.000 година.

Дјело су наших директних предака који су живјели у пећини Хуле фелс, поред града Шелклингена у Баден-Виртембергу.



Оставите одговор