Здравко Крсмановић: Само о дјелима можемо причати, а све остало је политика

Из Нове социјалистичке партије стигао нам је интервју са њеним предсједником Здравком Крсмановићем. Крсмановић се осврће на извјештај о почињеном кривичном дјелу, који је притив њега поднесен у Окружном тужилаштву у Фочи те тврди да је све монтирано. Поједини медији из РС, протекле седмице, објавили су је да је Станица јавне безбједности Фоча поднијела Окружном […]

уторак, април 16, 2013 / 11:44

Из Нове социјалистичке партије стигао нам је интервју са њеним предсједником Здравком Крсмановићем.

Крсмановић се осврће на извјештај о почињеном кривичном дјелу, који је притив њега поднесен у Окружном тужилаштву у Фочи те тврди да је све монтирано.

Поједини медији из РС, протекле седмице, објавили су је да је Станица јавне безбједности Фоча поднијела Окружном тужилаштву у Требињу извјештај против бившег начелника те општине Здравка Крсмановића, о почињеном кривичном дјелу, како се у извјештају наводи, фалсификовања или уништавања службене исправе за систематизацију радних мјеста за пријем 20 радника у прошлој години.

„Суштина је да се из Полиције и Тужилаштва дају такве информације које би требале бити службена тајна. Ја о том предмету нисам ни дао изјаву, она је заказана тек 22.априла у Требињу. То је чиста лаж, чиста конструкција и да се користе институције Тужилаштво, МУП, режимски медији да се направи осуда прије и отпочињања било каквог процеса. То је у овом моменту најктричније. Врши се притисак, да радници који су незаконито отпуштени са посла, не би остварили оно што им припада, а то је повратак на посао. Те да се ти радници у правосудним институцијама дискредитују, на начин да се каже да је нешто рађено незаконито, да је нешто фалсификовано, да би радницима учињењена штета. Неко жели да покрене оптужницу, да вас пресуди, и на крају да вам да и егзекуцију, а да од јавности буде покривено. Да се јавност инструише путем режимских медија да неко ради кривична дјела а да за то апсолутно нема ниједан разлог. Начелник општине је према Закону о локалној самоуправи искључиво надлежан да доноси систематизацију радних мјеста. Систематизацију радних мјеста сам донио по завршетку изградње Аква парка на којем је требало да ради 30 људи у двије смјене. То је најбољи објекат у источном дијелу РС, гдје је дневно било око 2000 купача, који је правио профит и приходе. На бази моје одлуке која је искључиво надлежност начелника општине да он буде у склопу Општинске административне службе, као и сви други спортски објекти и по тој систематизацији људи су распоређени и ти људи треба да наставе да раде јер су незаконито отпуштени. Вјерујем да ће се учињена неправда исправити судским одлукама.”

Колико ово може бити повезано са републичким изборима наредне године, и најавама заједничког наступа опозиције?

Овај режим и ова диктаторска власт одлази. На овај начин се покушава уништити задњи симбол отпора са истока, који не дозвољава понижење, који хоће да спријечи распродају ресурса од Дрине до угља у Угљевику, и који хоће да скрене пажњу јавности на пљачку у Бирчу од милијарду марака учињену експлоатацијом боксита, а на овом простору људи живе сиромашно и не могу да саставе крај са крајем. Такав однос Лакташа и диктатора према источном дијелу РС, производи да се монтирају овакви процеси не би ли се људи који су ауторитет на било који начин и по сваку цијену дискредитовали.

На челу општине Фоча били сте осам година. А претходним локалним изборима, ваши политички противници, садашња власт у Фочи, кампању су темељили на сарадњи са Владом?

Суштина читаве приче јесте да се предизборна обећања не испуњавају. После завршетка избора ми смо новој власти честитали, која је оличена у једној непринципијелној већини, али нам је жеља била да Фоча иде даље да настави да буде град младости, град спорта, град духовности, да у Фочи нема незапослених. Од предизборних обећања апсолутно нема ништа. И страх садашње власти од полагања рачуна грађанима је сада у тој фази да на све могуће начине се покушава да све што је урадио Здравко Крсмановић упрља јер направљене су такве капиталне инвестиције које у Фочи нису направљене последњих 50 година. То је оно што боли нову власт која то не може ни одржати.

Гдје је Фоча данас?

Ја очекујем да ће СДС као једна партија, која је модерна конзервативна партија, препознати ситуацију која је сада у Фочи. Она је заробљеник СНСД-а и политике Лакташа према источном дијелу. Та коалиција ће пући, прије или касније, неприродна је и није у интересу грађана. Нема никаве везе са политиком СДС-а. Та коалиција мора пући и мора се направити нова скупштинска већина која ће кренути тамо гдје се стало. А ово све што је лаж и бахатост, што је једно понашање које није примјено једном демократском и цивилизованом друштву то се мора послати у прошлост и мора добити етикету коју заслужује. Сви они који користе институције власти за обрачун са политичким неистомишљеницима мора стићи заслужена казна, а сви они људи који хоће да буду учесници у таквим монтираним процесима морају знати да су то кривична дјела за која се одговара – рекао је Здравко Крсмановић предсједник Нове социјалистичке партије и бивши начелник општине Фоча.



Оставите одговор