Пале: Гусларско вече за храм и гусларску академију

Савез гуслара Републике Српске и гусларско друштво "Старина Новак" Пале, 06.11.2012. године организују Донаторско вече у Културном центру Пале са почетком у 19:00 часова, за изградњу Саборног храма у Палама, посвећеном Архангелу Гаврилу. Улазнице по цијени од 5,00 КМ се могу купити 05. и 06. новембра на билетарници Културног центра Пале од 15:00 до 19:00 […]

понедељак, новембар 5, 2012 / 09:05

Савез гуслара Републике Српске и гусларско друштво "Старина Новак" Пале, 06.11.2012. године организују Донаторско вече у Културном центру Пале са почетком у 19:00 часова, за изградњу Саборног храма у Палама, посвећеном Архангелу Гаврилу.

Улазнице по цијени од 5,00 КМ се могу купити 05. и 06. новембра на билетарници Културног центра Пале од 15:00 до 19:00 х. Сав приход од улазница ће бити уручен паљанском протонамјеснику за изградњу храма.

Учествоваће: Миладин Пандуревић, Коста Плакаловић, Миљан Рађеновић, Илија Работа, Велимир Шкобо, Влајко Работа, Драго Пелемиш, Раденко Марковић и Матеја Радовић. Специјални гост биће побједница српског серијала "Ја имам таленат" Бојана Пековић.

"Донаторско вече ће бити најава за Академију гусала. Гусле ће се слушати у основној школи, на Филозофском факултету и у Културном центру, за све генерације" – изјавио је секретар Савеза гуслара РС Зоран Ребриновић.

Друга Академија гусала у Палама

На Филозофском факултету у Палама ће 07.11.2012. у 13.00 часова бити одржано предавање на тему "Коме данас требају гусле".

Академија гусала је заједнички пројекат Савеза гуслара РС и Филозофског факултета Пале чији је циљ јасно позиционирање епске пјесме, пјевања и пјевача у данашњем времену, њихов историјски значај и њихова улога и функција у будућности. Намјера је да се убудуће Академија претвори у својеврстан културни код који ће првобитно преко свог интернет сајта, а касније и кроз неке друге облике медијског дјеловања давати јасне смјернице у проучавању и чувању српске културне баштине.

"Данас смо нажалост свједоци да гусле и епску народну поезију презиру и потцјењују, сматрају квази музиком и квази културом и у њима не знају препознати вриједности, које оне промовишу, бјеже од свог поријекла и од својих коријена", – изјавио је секретар Савеза гуслара РС Зоран Ребриновић.

Примарну циљну групу Академије гусала представљају ђаци и студенти као једини могући чувари народне традиције, будући поштоваоци епске пјесме, али и њени пјевачи и проучаваоци. Студенти су елементарна карика у очувању духовних вриједности једног народа.

Академија гусала у цјелости је заснована на интеракцији свих учесника. Стога се у њу укључују и научници, пјевачи и слушаоци и једних и других.

На Академији ће учествовати еминентни професори народне књижевности, али и других научних дисплина које су повезане са овом облашћу: проф. др Миланка Бабић, академици Љубомир Зуковић, Рајко Петров Ного, проф. др Јово Радош, доц. др Саша Кнежевић, магистар Златиборка Попов Момчиновић, магистар Момчило Голијанин, предсједник Савеза гуслара РС Миладин Пандуревић и спедијални гост Бојана Пековић.

Од ове године Академија гусала ће се представити и у школама, како би ђаци у својој учионици видјели гуслара у народној ношњи и чули звуке гусала. Младима ће се представити побједница српског серијала "Ја имам таленат" Бојана Пековић.

Академију гусала је подржало Министарство просвјете и културе РС.



Оставите одговор