Бившем папином собару одобрен кућни притвор

Бившем собару папе Бенедикта XVI, Паолу Габријелеу, ухапшеном под сумњом да је у јавност изнио садржај тајних докумената, затворски притвор је привремено замењен кућним притвором, јавиле су новинске агенције. Како је саопштио портпарол Ватикана Федерико Ломбарди, одлуку је донио виши истражитељ папског трибунал Пјер-Антонио Боне, а Габријелеови адвокати треба да предају суду одговарајуће гаранције. Такође, […]

недеља, јул 22, 2012 / 11:19

Бившем собару папе Бенедикта XVI, Паолу Габријелеу, ухапшеном под сумњом да је у јавност изнио садржај тајних докумената, затворски притвор је привремено замењен кућним притвором, јавиле су новинске агенције.

Како је саопштио портпарол Ватикана Федерико Ломбарди, одлуку је донио виши истражитељ папског трибунал Пјер-Антонио Боне, а Габријелеови адвокати треба да предају суду одговарајуће гаранције.

Такође, како се извјештава, комуникације оптуженог биће строго ограничене.

Габријеле је ухапшен 23. маја пошто је један италијански новинар објавио стотине тајних докумената који указују на скандале са преварама у Ватикану и атмосферу интрига међу супарничким кардиналима, подсјећа Франс прес.

Адвокати Карло Фуско и Кристина Ару саопштили су да њихов клијент активно сарађује са истрагом и да није пронађена никаква завјереничка мрежа унутар и изван папског града-државе у коју би био укључен бивши собар.

Такође, како су рекли, утврђено је да Габријеле – који је данас поново испитан, није поступио мотивисан добијањем новца.

Новинар није навео да му је Габријеле био извор.

Портпарол Ватикана је рекао да је специјална комисија, формирана у априлу ове године, саопштила ове седмице прве резултате папи Бенедикту XVI, који је на одмору у резиденцији Кастел-Гандолфу, пренио је Итар-Тас.



Оставите одговор