Ванредни састанак у Ватикану скромних домета

Састанак папе Бенедикта Шеснаестог с неколицином кардинала ради враћања "мира и повјерења” у римокатоличкој цркви после избијања афере "Ватиликс” имао је скромне домете, оцјењују посматрачи ватиканских збивања, а данас преноси Вјерска информативна агенција (ВИА). На јучерашње засједање „кризног штаба”, како га је назвао један ватиканолог, папа је позвао два кардинала предсједника конгрегација, за бискупе и […]

недеља, јун 24, 2012 / 20:17

Састанак папе Бенедикта Шеснаестог с неколицином кардинала ради враћања "мира и повјерења” у римокатоличкој цркви после избијања афере "Ватиликс” имао је скромне домете, оцјењују посматрачи ватиканских збивања, а данас преноси Вјерска информативна агенција (ВИА).

На јучерашње засједање „кризног штаба”, како га је назвао један ватиканолог, папа је позвао два кардинала предсједника конгрегација, за бискупе и за међурелигијски дијалог, и два кардинала у пензији, како би од њих чуо „размишљања и сугестије”.

За ове учеснике Ватикан сматра да имају „велико искуство у служби цркве, не само у Риму већ на свјетском нивоу”, наводи ВИА.

Аналитичари су, међутим, скептични у вези са избором папиних саговорника.

Круг је, кажу они, морао бити „шири и компетентнији”, то јест требало је да укључи и оне који нису међу најближим сарадницима у римској курији.

„Координација рада је потребна на ширем нивоу”, оцјењују ватиканолози.

И сам представник за штампу Ватикана Федерико Ломбарди изјавио је да је сарадња у вези са „Ватиликсом”, афером поводом објављивања тајних ватиканских докумената, чак и приватне преписке званичника Ватикана, „веома важна и хитна”, како би се пружио „вјеродостојан доказ духовног јединства”.

Међу католичким бискупима, свештеницима али и вјерницима у свијету, гласно се поставља питање „како то функционише Ватикан”, постоје ли „борбе за власт и утицај” и шта је још од „украдених” докумената необјављено.

Неки говоре о „несналажењу” папе, превеликом повјерењу у неколицину сарадника, „недовољном ступању у контакт и консултовању са нижим структурама’.

Има и мишљења, додаје ВИА, да би се папа да је Италијан, „далеко боље сналажио у лавиринту ватиканских интерних сучељавања”.

По њима, ово само потврђује хитност дубоких реформи садашњег начина вођења и управљања црквом, чему Бенедикт Шеснаести, како се тврди, уопште није склон, наводи ВИА.

Ломбарди је најавио да ће папа „наставити консултације” и са другим кардиналима.

Крајем недеље, на празник свјетих апостола Петра и Павла, 29. јуна, уобичајен је долазак већег броја бискупа и кардинала у Рим, поводом патронске славе базилике Светог Петра као и небеског заштитника Рима.

Папа жели да тада размјени мишљења о „стању хришћанства и искушењима цркава” и са делегацијом Цариградске и васељенске патријаршије која сваке године долази на прославу овог празника.

Ватикански дописник америчког Фокс Њуза, припадник католичке нетранспарентне организације Опус Деи, Грег Бјурк (52), постављен је, како је данас потвђено, за „савјетника за комуникациону стратегију” Ватикана.

Његова канцеларија ће бити у оквиру Државног секретаријата Варикана, а задатак му је координација разних црквених тијела са канцеларијом за односе са јавношћу”.



Оставите одговор