Гугл арт: Свјетски музеји на клик од вас

Једним кликом мишем можете да видите огромну умјетничку колекцију израелског музеја, али и 30.000 умјетничких дјела из 151 музеја из 40 земаља Љубитељи историје који желе да виде огромну колекцију израелског музеја, укључујући и 9.000 година стару резбарију људског лица пронађену у јудејској пустињи, не морају више да путују у Јерусалим. Захваљујући заједничком пројекту овог […]

недеља, април 8, 2012 / 21:37

Једним кликом мишем можете да видите огромну умјетничку колекцију израелског музеја, али и 30.000 умјетничких дјела из 151 музеја из 40 земаља

Љубитељи историје који желе да виде огромну колекцију израелског музеја, укључујући и 9.000 година стару резбарију људског лица пронађену у јудејској пустињи, не морају више да путују у Јерусалим.

Захваљујући заједничком пројекту овог музеја и интернет компаније „Гугл”, људи из цијелог свијета сада могу неометано да проуче овај неолитски артефакт, за који музеј каже да је најстарији на свијету, уз помоћ једног клика мишем и у удобности свог дома.

Маска је само један од 520 предмета доступних у оквиру пројекта „Гугл арт” – онлајн компилације слика високе резолуције из галерија широм свијета, као и виртуелне туре по музејима уз помоћ „Гугл” технологије разгледања, извештава АП, а преноси Танјуг.

Израелски музеј један је од 151 музеја из 40 земаља који су ушли у други талас овог све популарнијег пројекта који посетиоцима нуди разгледање 30.000 умјетничких дјела из познатих збирки и галерија. „Гугл арт” је покренут прошлог фебруара у сарадњи са 17 музеја, укључујући лондонски Тејт, Метрополитен музеј из Њујорка, галерију Уфици из Фиренце, Умјетнички институт из Чикага и Ван Гогов музеј у Амстердаму.

Посјетиоци „Гугл Арта” сада могу да виде и унутрашњост осамнаестовековне синагоге Витори Венето у Италији, да уживају у „Локвањима” Клода Монеа и бронзаном медаљону Титуса – ријетком новчићу који приказује Колосеум у Риму.

Пројекат виртуелне туре израелским музејом услиједио је после прошлогодишњих напора да се списи са Мртвог мора, такозвани „Кумрански рукопис”, пребаци на интернет. Пројекат је у року од неколико дана привукао милион посјетилаца који су објеручке прихватили шансу да истраже древни библијски текст.

Пројекат „Гугл арт” пружа слично искуство. Посетиоци могу да зумирају фотографије и виде пукотине на пергаменту и друге детаље који нису видљиви голим оком. На пример, уз помоћ технологије гледаоци сада могу да виде сузу на Венерином образу на Рубенсовој слици „Смрт Адониса”, која није видљива у стварности.

„Овај пројекат пружа нова искуства, а одлазак у музеј неће више бити толико напоран”, сматра директор израелског музеја Џејмс Снајдер и додаје да „Гугл арт” пројекат неће одвратити људе да посете музеј већ да ће љубитељи уметности и убудуће жељети да виде уметничка дјела уживо.

У „Гугловом” пројекту и три бечка музеја

Интернет претраживач „Гугл” проширио је свој умјетнички сајт „Гугл арт ” и тренутно на програму има и три велика бечка музеја: Музеј историје умјетности, Албертину и Музеј „Леополд”.Највећи број умјетничких дјела из ова три музеја из Беча поставила је галерија Албертина – укупно 153 од 83 умјетника, међу њима Диреров чувени „Млади зец”, дјела Реноара, Микеланђела, Рубенса…



Оставите одговор