Српска ће тражити независну процјену кредитног рејтинга

Помоћник министра финансија Републике Српске у ресору за управљање инвестицијама Радмила Михић рекла је да се у Влади Српске озбиљно размишља о ангажовању међународне агенције која би независно процијенила кредитни рејтинг Републике, након што је агенција "Мудиз" објавила податке о новом паду кредитног рејтинга БиХ, који је сада и званично на корак од оцјене резервисане […]

субота, април 7, 2012 / 10:21

Помоћник министра финансија Републике Српске у ресору за управљање инвестицијама Радмила Михић рекла је да се у Влади Српске озбиљно размишља о ангажовању међународне агенције која би независно процијенила кредитни рејтинг Републике, након што је агенција "Мудиз" објавила податке о новом паду кредитног рејтинга БиХ, који је сада и званично на корак од оцјене резервисане за земље у банкроту

"Чињеница је да таква пракса постоји у знатном броју земаља. Бројни региони ангажују професионалце који процјењују њихов кредитни рејтинг и на основу тога се праве пројекције за будуће инвестиције", рекла је Михићева за данашњи "Прес РС".

Професор Економског факултета у Бањалуци Рајко Касагић сагласан је да би издвојена анализа кредитног бонитета Српске показала знатно боље резултате од оних које добија БиХ у цјелини.

Истакавши да би наставак драматичног суноврата рејтинга БиХ, који је у посљедњих пет мјесеци пао за четири нивоа, домаћу економију довео до потпуне пропасти, Касагић је оцијенио да је привреда у Српској, у којој је знатно мања државна администрација и централизованији ниво одлучивања о важним економским питањима, на много "здравијим ногама" од оне у Федерацији.

"Нефункционална и гломазна администрација, на коју се троши огроман новац, представља један од главних разлога за смањење кредитног бонитета земље. Пошто се страни инвеститори приликом одабира земље у коју желе улагати воде анализама агенција као што су ‘Мудиз’ или ‘Стандард енд Пурс’, јасно је да Српска треба затражити посебно мишљење", рекао је Касагић.

Економски аналитичар Дамир Миљевић сматра да о економском развоју и стабилности "нема ни ријечи" све док се не ријеше проблеми у вези са администрацијом, која, како каже, троши скоро 50 одсто комплетног бруто друштвеног производа.

"Наставак пада кредитног рејтинга ће свакако нанијети штету цијелој привреди. Лош рејтинг повлачи тежи приступ страном капиталу и повољним међународним зајмовима, што опет значи теже отварање радних мјеста и наставак пада стандарда становништва", рекао је Миљевић.

Позивајући се на одлично обавијештене изворе, "Прес РС" објавио је данас да ће Влада Републике Српске најкасније за мјесец дана од "Мудиза" или неке друге признате агенције за процјену кредитног бонитета затражити издвојену оцјену за Српску, како би доказала да су за катастрофалну економску ситуацију и вишегодишњи драстични пад инвестиција у цијелој земљи одговорне власти Федерације БиХ.

"У посљедњој анализи ‘Мудиза’ наводи се да је један од узрока даљег пада рејтинга БиХ и то што је политички мотивисаним одлукама дошло до непроводивих одлука о пензионисању припадника Оружаних снага БиХ. Пошто су српски представници у заједничким органима, али и влада Српске, стално указивали на штетност доношења закона којим се радно способним људима омогућава одлазак у пензију, власти у Бањалуци ће затражити независну процјену кредитног рејтинга за подручје Републике", рекао је извор овог листа. /



0 КОМЕНТАРА

  1. Radmila Mihić, nekadašnja novinarka RTRS–a traži nezavisnu procjenu kreditnog rejtinga. Na mjesto prvog ministra koi dobije nogu u dupe dolazi opet neko iz RTRS-a.
    Što Rado ne tražiš odgovornost onih koji su glasali za penzionisanje vojnika?
    Kao da je to bilo tajno glasanje.
    Nekidan gledam onu ministricu iz PD Tonku Rešić. Ala salamet, štono kažu njeni!

Оставите одговор