ИРБ: Расла индустријска производња, па тиме и економија

Република Српска остварила је прошле године позитиван економски раст од један одсто, који је био подржан растом индустријске производње од 4,7 одсто и извоза од 17,6 одсто, наводи се у најновијем Економског монитора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске. Свјетска економска кретања током 2011. године у значајној мјери су обликовала укупне резултате домаће економије, па је економски […]

среда, април 4, 2012 / 08:31

Република Српска остварила је прошле године позитиван економски раст од један одсто, који је био подржан растом индустријске производње од 4,7 одсто и извоза од 17,6 одсто, наводи се у најновијем Економског монитора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

Свјетска економска кретања током 2011. године у значајној мјери су обликовала укупне резултате домаће економије, па је економски опоравак Републике Српске, који је започео у другом кварталу 2010. године, имао пад у трећем и четвртом кварталу 2011. године.

У околностима неповољних глобалних привредних кретања, Република Српска је у поређењу са земљама у окружењу и најзначајнијим спољнотрговинским партнерима забиљежила високу стопу индустријског раста.

Посматрано по индустријским подручјима, прошле године подручје вађења руда и камена расло је по стопи од 18,2 одсто, прерађивачка индустрија по стопи од 3,9 одсто, док је подручје производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом и водом стагнирало на нивоу из 2010. године

Укупна спољнотрговинска размјена Републике Српске, у 2011. години, расла је по међугодишњој стопи од 14,7 одсто. Извоз је био већи за 17,6 одсто, а увоз за 13,1 одсто, док је стопа покривености увоза извозом износила 55,9 одсто и била је већа за 2,2 процентрних поена у поређењу са стопом из 2010. године.

С друге стране, поједини економски сектори још увијек се не налазе на путу опоравка, па је вриједност извршених грађевинских радова у Републици Српској прошле године смањена за два одсто.

Вишегодишњи проблем високе незапослености у Републици Српској, који у великој мјери потиче од неусклађености између понуде и потражње за радном снагом, додатно је продубљен током прошле године, када је број незапослених лица повећан за 3,4 одсто.

Истовремено, под утицајем раста цијена нафте и хране на свјетским тржиштима, домаћа инфлација је достигла ниво од 3,9 одсто.

Економски раст РС у 2011. години био је подржан и позитивним трендовима у банкарском сектору, тако да су крајем септембра дугорочни кредити привреди порасли за четири одсто, а краткорочни за 14 одсто у односу на крај 2010. године.

Уз међугодишњи раст од 11,5 одсто, укупни кредити у РС крајем септембра износили су 4.208,6 милиона КМ. У истом периоду, кредити привредним субјектима расли су по стопи од 15,1 одсто, односно становништву од 8,2 одсто.

Од почетка пласмана на кредитној основи до почетка марта ове године, Инвестиционо-развојна банка Републике Српске пласирала је 820,7 милиона КМ, путем девет кредитних линија.

У структури кредитних извора финансирања банака у Републици Српској, кредити из домаћих извора, који су у цијелости финансирани из средстава Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, учествовали су са 80 одсто.

Глобални економски трендови ове године одразиће се и на домаће финансијске и реалне токове, а према процјенама ММФ-а међународна робна размјена биће већа за само 3,8 одсто, док ће укупни раст свјетске економије и даље бити позитиван, али ће успорити на 3,3 одсто.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор