Давидовић: До даљњег нема дијељења Бање Луке на општине

Бања Лука се неће дијелити на општине у блиској будућности јер за то нема основаних аргумената, изјавио је за Глас Српске градоначелник Драгољуб Давидовић. У “Службеном гласнику РС” протекле седмице објављен је закључак у којем Народна скупштина РС предлаже Министарству управе и локалне самоуправе РС да са Aдминистративном службом града размотри покретање иницијативе о децентрализацији […]

среда, март 28, 2012 / 12:57

Бања Лука се неће дијелити на општине у блиској будућности јер за то нема основаних аргумената, изјавио је за Глас Српске градоначелник Драгољуб Давидовић.

У “Службеном гласнику РС” протекле седмице објављен је закључак у којем Народна скупштина РС предлаже Министарству управе и локалне самоуправе РС да са Aдминистративном службом града размотри покретање иницијативе о децентрализацији градске управе на више општина.

Градоначелник Давидовић истиче да је у овом тренутку тај приједлог тешко спровести с обзиром на то да се поставља питање развоја тих општина које би настале.

– То питање треба добро проучити. Aко се покаже да је боља опција подјела на више општина, онда ће тако и бити. Сигурно је да би од тога било користи, али не треба заборавити да формирање административних центара у тим општинама захтијева много новца – рекао је Давидовић и додао да засад нема основа ни аргумената за подјелу града.

Према његовим ријечима, то је крупно питање да би се насумице одлучивало о њему.

Предсједник мјесне заједнице Старчевица Бранислав Вучић истиче да би град, ипак, требало да се подијели на општине и да за то постоје аргументи.

– Нема потребе за формирањем нових администрација у општинама које би настале, него само да се постојећа градска управа растерети. То би значило да се садашњи буџет и радници прерасподијеле по општинама, за шта не би требало додатних трошкова – истакао је Вучић.

Нагласио је да Старчевица има све услове за статус општине, као што су територија и број становника.

– Ми у мјесним заједницама најбоље знамо шта нам треба и који су нам приоритети. Због тога би било од веће користи да смо општина и да располажемо властитим буџетом – објаснио је Вучић и додао да Бањалука не може имати статус града док се не подијели на општине.

Предсједник мјесне заједнице Лауш Небојша Матић истиче да им је потребно формирање административног центра да мјештани не би морали због сваког документа да иду у град.

– Лауш и територијално и по броју становника од око 30.000 има услове за формирање општине и надам се да ће у скорије вријеме доћи до тога – казао је Матић.



0 КОМЕНТАРА

  1. Možda bi to bilo dobro u nekoj normalnoj situaciji, ovako, kad se smanjuju penzije i vrsi se pritisak na vlasti da smanje administraciju, izgleda glupo praviti opštine od Mjesnih zajednica. To bi samo povećalo troškove i broj zaposlenih u administraciji. Bolje otvoriti neke tvornice nego nove opštine. Ovo samo pokazuje slabost ljudi na vlast jer sad svi oni koji vode MZ vide sebe na čelu Opština. Evo, zar nije smiješno da neko kaže da mu je daleko sa Lauša ići u grad da bi izvadio rodni list? Pa onda treba napraviti Opštinu i na Manjači da ne bi oni odozgo silazili u grad. Svi hoće da budu gradonačelnici i prdsednici opština.
    Mozda nekad, kad dodju bolja vremena.

  2. Не ради се о доступности услуга грађанима, јер је град отворио канцеларију нпр. у МЗ Старчевица у којој се могао изадити родни лист. Није то суштина приче. Суштина је да Градска управа у моментима кризе и мањег буџета све мање има функцију сервиса грађана, а све више је сама себи сврха. Служи за запошљавање људи. Умјесто да се отварају фабрике и запошљавају људи, иде се на ову варијанту.

  3. Градоначелник Давидовић каже да би подјела на општине захтијевала много новца. Сигурно да би кад би они остали на власти. Нема ту потребе за великом и скупом администрацијом, али би дио новца остајао унутар општине, чиме би се нешто могло и урадити за грађане. Овако нам дају на кашичицу. Од грађана Старчевице су током 12 година владавине г-дина Давидовића добили 100 милиона КМ , а он каже да су нам дали 2 амбуланте и библиотеку, те пасарелу. Амбуланте и библиотека су у просторијама који су од раније у власништву града, требало је само реновирати и окречити и купити књиге, што се реално може урадити с мање од 100 000 КМ, а то је 1 промил оног што су грађани Старчевице дали кроз порезе и таксе. Пасарела је превише коштала. Ми смо сиромашно друштво и не требају нам објекти у које ће се уграђивати и и Курта и Мурта.

  4. Опет, не дијелим мишљење ни Бранислава Вучића, јер расподјелом радника администрацие по мјесним заједнцама опет готово ништа не преостаје новца за потребе грађана. Битан је новац. Нека нам дају 5-6 милиона годишње, администрацију и трошкове расвјете и слично ћемо плаћати до 2-3 милиона КМ, а сваке године би нам остало 2-3 милиона КМ за ријешавање проблема грађана општине Страчевица. За 5 година би се насеље препородило, једне године школа и вртић, друге спортска дворана, треће културни центар, уз то понегјде сваке године расвјета, асфалт, канализација, спортски терени,…

    Исто тако и у другим дијеловима града. Овако, увијек имамо објашњење да НЕМА НОВЦА или да су неријешени имовинско-правни односи, па наше насеље већ 30 година чека на школу, вртић, асфалт, расвјету, свега 2-3 км од центра Бање Луке. Можемо чекати тако још 30 година.

Оставите одговор