Умро италијански писац Атнонио Табуки

Један од најзначајнијих италијанских писаца Антонио Табуки умро је у 68. години у Лисабону. Према писању листа Република са којим је писац сарађивао, Табуки је умро од рака. Један француски издавач је навео да је писац умро у болници окружен члановима породице након што му је прије петнаестак дана случајно откривен канцер током операције на […]

понедељак, март 26, 2012 / 04:18

Један од најзначајнијих италијанских писаца Антонио Табуки умро је у 68. години у Лисабону.

Према писању листа Република са којим је писац сарађивао, Табуки је умро од рака. Један француски издавач је навео да је писац умро у болници окружен члановима породице након што му је прије петнаестак дана случајно откривен канцер током операције на бутини.

Табуки ће бити сахрањен у четвртак у Лисабону, у Португалу, земљи која је била његова друга домовина и чији је језик и књиживеност предавао на Универзитету у Сијени.

Потпредсједник италијанског Сената Ванино Кити изразио је жаљење због смрти писца, истичући да је иза себе оставио богато насљеђе -"романе, преводе, есеје”.

„Ово је тужан дан, дан жалости за све нас. Смрћу Антонија Табукија изгубили смо великог интелектуалца, префињеног писца”, рекао је лидер опозиционе партије Италија вриједности Антонио ди Пјетро, додајући да је уз Табукија „демократија имала своју звијезду водиљу”.

Табуки није био само „присни пријатељ Португала и Лисабона, већ и блиски пријатељ португалске књижевности који је помогао промоцији писца Фернанда Песое, он је био највећи Португалац међу Италијанима, драг писац португалске читалачке публике”, рекао је португалски државни секретар за културу Франсиско Жозе Вијегас.

Антонио Табуки, сматран за једног од најзначајнијих савремених италијанских писаца, написао је поред осталих „Переира тврди да…„, „Индијски ноктурно”, „Тристано умире”.

Аутор је двадесетак књига које су преведене на око 40 језика.

Табуки је сарађивао са италијанским листом Коријере дела Сера, а у Шпанији са Ел Паисом, а истакао се и као оштри критичар владе бившег премијера Силвија Берлусконија.



Оставите одговор