Гаугазија, област у Молдавији, жели да буде дио руског банкарског Мира

Гувернерка проруске регије Гагаузије, која се налази у Молдавији, Еугенија Гутул саопштила је како је у Москви потписала споразум који ће додатно ојачати везе Москве и регије у Молдавији, која се налази наспрам Буџака, дијела одеске области у Украјини која Молдавију одваја од Црног Мора.

четвртак, април 11, 2024 / 17:29

Наиме, Гутул је отпутовала у радну посјету Москви те је нагласила како је потписала споразум о кориштењу руских картица "Мир" у овој молдавској регији.

– Споразум ће омогућити Гагаузији да превазиђе економску блокаду коју је наметнуо Кишињев те да донесе средства Гагаузији за финансирање економских и других пројеката. У Молдавији грађани живе у екстремном сиромаштву. Желимо да до 1. маја пензионери и државни службеници Гагаузије добију оно што заслужују. Заслужују најбољи живот – рекла је Гутул.

Између осталог, рекла је како је Русија овим чином потврдила свој стату пријатеља и заштитника народа Гагаузије.

– Ово је веома важан тренутак за нас. Русија је поново спасила наш народ и потврдила свој статус пријатеља и заштитника народа. Наши стручњаци већ раде на техничким, организационом и правним питањима овог програма. Има још пуна посла, али већ знамо да ће побједа бити наша – закључила је Гутул.

Руски систем плаћања картицама "Мир" успостављен је још 2017. године те прије свега представља замјену за западне системе који су у Русији онемогућени због наметнутих санкција.

Гаугази су народ туркијског поријекла и православне вјере. У Молдавији имају аутономну територијалну јединицу.

Маја Санду, предсједница Молдавије, крајем марта оптужила је Гутел да сарађује са рским криминалним организацијама, те да због тога не може бити дио републичке власти. Гутул је запријетила тужбом за клевету.

Почетком марта, Гутул је од Русије затражила заштиту за своју регију, сматрајући да Кишињев угрожава њена права. Након тога је ипак поручила да то не значи да тражи незавиност од Молдавије.

– Тренутно не постоје предуслови да се говори о отцјепљењу Гагаузије од Молдавије. Сва неслагања између регије и Кишињева леже на политичком плану и вјештачка су. Закон Републике Молдавије о посебном статусу Гагаузије предвиђа да се то може догодити само ако наша земља изгуби независност – поручила је.

Ова изјава је могућа алузија на намјере да се Молдавија прикључи Румунији, земљи са којом Молдавци дијеле етничко поријекло, те тако уђе у ЕУ и НАТО.



Оставите одговор