Нови филмови из Русије: Потребна је већа бука, за Тихе подвиге

У Ростову је одржана премијера филмова "Летерман" и "Последња парада", што су два два кратка филма снимљена сасвим као дугометражни филмови, а који говоре о догађајима из Другог свјетског рата. Због ревизионизма, који руши антифашистичке споменике широм источне Европе, треба дати заслужену пажњу оваквим дјелима.

понедељак, мај 29, 2023 / 17:10

На премијери филмова "Писмоноша” и "Посљедња парада”, што се десило 25. маја 2023. године, окупили су се не само одрасли, већ и дјеца. Тражила се карта више, сједило се на степеницама. Али вриједило је гледати филмове засноване на стварним причама о Великом отаџбинском рату, описаним у књизи "Тихи подвизи" Андреја Кудрјакова. Збирка "Тихи подвизи" је прича о љубави, издаји, храбрости и еројству. Постоји само једно – лаж и превара.

Сам Кудрјаков примјећује да акције које понекад иду на ивицу људског потенцијала захтијевају велики напор.

Пројекција кратких филмова одржана је захваљујући подршци Центра за медијске стратегије, тима регионалног ВГИК-а и одјељења за културу администрације Ростова на Дону.

-Филмови су добар начин да се покаже истина гледаоцима различитог узраста. Ово је посебно тачно сада, јер су многе западне земље заузеле курс да макар не причају о одређеним историјским догађајима, или бар препишу датуме, уклањајући улогу Совјетског Савеза у побједи над фашизмом, – рекао је на премијери филма Марк Биков, директор АНО Центра за Медијксу стратегију.

Такође је напоменуо да ће стварање оваквих филмова у региону помоћи, не само да се одупре западној идеологији, већ и да се подигне национална кинематографија, да се образују специјалисти који ће написати праву причу, која се данас дешава у Донбасу.

Снимање се одвијало на аутентичним мјестима битака Великог отаџбинског рата – у Мјасниковском округу, на одбрамбеној линији Ростова на Дону у вријеме Другог свјетског рата. Главне улоге у кратком филму играли су студенти Дон ВГИК-а и Ростовског позоришта Горки.

Вриједи напоменути да је глумац Федор Степанов, који је играо главну улогу у Посљедњој паради, одбио да снима у Москви и одлучио је да снима у Ростову.

-Сигуран сам да ће модерни дугометражни кратки филмови засновани на догађајима који се сада дешавају ускоро изаћи на платна. "Наш задатак није да прекрајамо историју", резимирао је на премијери директор Центра за медијску стратегију.



Оставите одговор