ММФ, као свјетски усисивач, каже да је на снази највећа криза хране од 2007. године

Сукоб у Украјини пореметио је транспорт житарица и вјештачког ђубрива и изазвао највећу кризу са храном од глобалне финансијске кризе 2007. и 2008. године, а око 345 милиона људи суочава се са несташицама које им угрожавају животе, саопштио је данас Међународни монетарни фонд /ММФ/.

субота, октобар 1, 2022 / 00:31

У новом истраживачком извјештају процјењује се да се 48 земаља које су најизложеније несташици хране суочавају са укупним повећањем увозних трошкова за девет милијарди долара у 2022. и 2023. години због изненадног поскупљења хране и ђубрива након што је Русија покренула специјалну војну операцију.

Ово ће истрошити резерве многих осјељивих држва и оних које су захваћене конфликтима, пошто већ имају финансијске проблеме усљед пандемије и поскупљења енергенета, наводи ММФ.

"Само у овој години процјењујемо да је високоизложеним земљама потребно седам милијарди долара за пружање помоћи најсиромашнијим домаћинствима", објавили су директор ММФ-а Кристалина Георгијева и њени сарадници.

Они наводе да је сукоб погоршао кризу са храном која расте од 2018, дјелимично због интензивирања учесталости и снаге климатских шокова и регионалних сукоба.

ММФ је позвао на брзо повећање хуманитарне помоћи кроз Свјетски програм за храну и остале организације, као и кроз циљане фискалне мјере у погођеним земљама да би се помогло сиромашнима.

У документу се напомиње да приоритет за владе треба да буде борба против инфлације.



Оставите одговор