Талибани: Себичне Американце чека совјетска судбина

Авганистански талибани су искористили 23. годишњицу совјетског пораза и повлачења из Авганистана да поруче Сједињеним Америчким Државама да их чека иста судбина. „Себични Американци морају извући поуку из руског пораза и морају престати да воде бесмислену битку са високо мотивисаним Авганистанцима и повући своје освајачке снаге што прије”, поручили су авганистански талибани у мејлу достављеном […]

четвртак, фебруар 16, 2012 / 07:09

Авганистански талибани су искористили 23. годишњицу совјетског пораза и повлачења из Авганистана да поруче Сједињеним Америчким Државама да их чека иста судбина.

„Себични Американци морају извући поуку из руског пораза и морају престати да воде бесмислену битку са високо мотивисаним Авганистанцима и повући своје освајачке снаге што прије”, поручили су авганистански талибани у мејлу достављеном медијима, преноси Ројтерс.

Талибани су додали да америчке освајаче и њихове савезнике данас чека иста судбина са којом су се руски освајачи суочили у прошлости.

Снаге бившег Совјетског Савеза су се 15. фебруара 1989. године повукле из Авганистана, послије пораза у рату у коме је погинуло 15.000 совјетских војника.

После совјетског повлачења, авганистанска комунистичка влада је пала и избио је грађански рат у коме је Кабул сравњен са земљом и омогућен је долазак талибана на власт 1996. године.

Послије рата који је ушао у 11. годину, САД и НАТО се припремају за повлачење из Авганистана и журе да обуче авганистанску војску и полицију како би могла да преузме надлежности из области безбједности прије краја 2014. године.



Оставите одговор