Еуропејски безбједњак би да Дејтон замијенимо Бриселом: Као Бриселски споразум на Косову и Метохији?

ЕУ се нада што скоријим реформама и преласку БиХ из дејтонске у бриселску, рекао је данас замјеник генералног секретара Европске службе за спољно дјеловање /ЕЕАС/ за заједничку безбједносну и одбрамбену политику и одговоре на кризе Чарлс Фрис.

четвртак, септембар 30, 2021 / 18:02

Фрис је током састанка са замјеником министра одбране у Савјету министара Мијом Крешићем рекао да политика не смије бити препрека напретку БиХ.

Он је упутио захвалност због учешћа припадника Оружаних снага БиХ у ЕУ мисији у Централноафричкој Републици, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

"Деминерски батаљон Оружаних снага БиХ ће бити финансиран кроз набавку возила и опреме за деминирање, а мјере за ту помоћ ћемо предложити чланицама ЕУ", нагласио је Фрис.

Крешић је рекао да је у операције подршке миру у кризним подручјима у свијету до сада упућен 1.731 припадник Оружаних снага БиХ, који већ 20 година успјешно пружају помоћ.

Када је ријеч о пружању подршке цивилним властима у БиХ, Крешић је указао на одличну реакцију на мигрантску кризу која је активна од почетка године, када су Оружане снаге БиХ изградиле привремени смјештај за мигранте у Бихаћу, те сузбиле даљу ескалацију овог проблема.

Он је навео да су Оружане снаге БиХ дале значајан допринос сузбијању пандемије ковида 19, вршећи дезинфекцију јавних објеката и институција широм БиХ, те да је у више наврата потврђена њихова спремност у сузбијању посљедица поплава и пожара.

Захваливши се на разумијевању и подршци свим пројектима, Крешић је изразио увјерење да је мисија министра и замјеника да што више узврате доприносом миру и безбједности Европе кроз активнију сарадњу и мисије Заједничке безбједносне и одбрамбене политике ЕУ.

Током сусрета било је ријечи о сарадњи са Еуфором, имплементацији "Мастер плана", процесу уништавања вишкова наоружања и муниције, деминирању, те буџету одбране и плану модернизације Оружаних снага.



Оставите одговор