Ђе је мама: Приповјетка Петра Кочића објављена након 120 година

Приповијетка Петра Кочића "Ђе је мама" објављена је на радост публике, нарочито читалачке, јер у себи носи јединствен Кочићев језик, рекао је данас приређивач овог дјела Зоран Пејашиновић.

уторак, август 24, 2021 / 15:55

Пејашиновић је истакао да је ова приповијетка, која је данас представљена у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци, до сада није била доступна за јавност, те да је, након 120 године, дочекала да угледа свјетлост дана.

"Вјерујем да ће читаоци ове нове приповијетке уживати у јединственом и прелијепом Кочићевом језику и у оном што је овај писац носио са собом и по чему је најзначајнији, а то је његов завичај, народ и слобода", рекао је Пејашиновић новинарима.

Он је навео да је приповијетка остала скривена стицајем околности, те да је забиљежена у Бечу, почетком 20. вијека и да се само може нагађати зашто није објављена тада.

"Можда је то и добро, можда смо се мало и ужељели Кочићевог језика, свјежине и нечега новог", рекао је Пејашиновић.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић рекла је да је приповијетка "Ђе је мама" први пут објављена у критичком издању 2014. године.

"То је издање које је намијењено за истраживачку и стручни јавност. Према неким процјенама критичара који су радили издање, дошло се до закључка да се заиста ради о Кочићевој приповијеци", рекла је Зечићева.

Она је навела да је приповијетка настала у Кочићевим студентским данима, у вријеме када је објавио и збирку приповиједака "С планина, испод планине".

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истакао је значај што након више од сто година шира јавност има прилику да се упозна о Кочићевој приповијеци.

"Стиче се утисак да о Кочићу можемо још много да учимо, али и да учимо од њега", рекао је Станивуковић.

Промоцији је присуствовала и помоћник министра за просвјету и културу Српске Тања Ђаковић.



Оставите одговор