Уставни суд РС: Грб и слава Власенице неуставни

Уставни суд Републике Српске усвојио је приједлог Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа РС и утврдио да су грб и слава општине Власеница неусаглашени са Уставом РС. Уставни суд је оцијенио да се у средишњем дијелу грба као симбол општине налази црква Светих апостола Петра и Павла и крст, због чега је неспорно да […]

уторак, октобар 25, 2011 / 14:55

Уставни суд Републике Српске усвојио је приједлог Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа РС и утврдио да су грб и слава општине Власеница неусаглашени са Уставом РС.

Уставни суд је оцијенио да се у средишњем дијелу грба као симбол општине налази црква Светих апостола Петра и Павла и крст, због чега је неспорно да је ријеч о симболима који представљају само грађане хришћанског православног вјерског и културног насљеђа.

Такође, Уставни суд сматра да се светковањем крсне славе уводе вјерски обичаји у јединице локалне самоуправе и доводе у привилеговани положај припадници једне вјере у односу на остале грађане, те да на тај начин вјера постаје разлог одвајања и разликовања њених грађана.



0 КОМЕНТАРА

  1. Еви турци већ свршавају. Да није то још један договор Додика са овим туђинима. Ако није, а врло сумњам, онда ове судије нису нормалне. Докле ћемо само ми Срби поштовати друге? да ли ће се и у федерацији ово дешавати. И на крају ко им је крив што су мијењали вјеру па сад не могу као сав Српски народ да славе славу.

Оставите одговор