Посланици усвојили нацрт закона о фонду солидарности за лијечење дјеце

Посланици Народне скупштине РС једногласно су данас усвојили Нацрт закона о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству

петак, јул 21, 2017 / 01:10

Циљ закона је да омогући обољелој дјеци из Републике Српске дијагностику и лијечење у иностраним здравственим установама.

Ово законско рјешење, чији је предлагач предсједник Српске Милорад Додик, односи се на дјецу, држављане Српске и осигуранике Фонда здравственог осигурања, којој није могуће пружити адекватну здравствену услугу у здравственим установама у Српској, као ни у установама са којима Фонд има потписан уговор. Слиједи јавна расправа, а након тога ће закон о форми приједлога бити поново упућен у парламент.

Законом је дефинисано оснивање Фонда, његова дјелатност, статус и унутрашња организација, те обезбијеђен начин прикупљања и трошења средстава за лијечење дјеце у иностранству и контрола овог процеса.

Генерални секратар предсједника Српске Синиша Каран раније је изјавио да је Додик посебан акценат дао на активности хуманитарног карактера, међу којима су социјално угрожене породице, болесна дјеца, вишечлане породице, породице којима је неко страдао у одбрамбено-отаџбинском рату, те донаторске вечери у којима је прикупљено пет милиона КМ.

"Република Српска је оснивач овог фонда који ће бити правни субјекат са овлашћењима. Грађани могу бити потпуно сигурни да ће новац отићи у сврхе за које је намијењен. Предвиђено је неколико извора финансирања, а то је посебан допринос од 0,25 одсто нето плате запослених радника на добровољној бази, затим допринос Савеза општина и градова, те донације предузећа, организација и појединца", рекао је Каран.



Оставите одговор