40,9 Целзијуса: У Аустралији рекордна температура зрака од почетка мјерења

У Аустралији је у уторак 17. децембра измјерена просјечна максимална температура од 40,9 степени Целзијуса и то је био најтоплији дан од почетка мјерења, саопштила је аустралијска метеоролошка служба.

среда, децембар 18, 2019 / 10:03

Претходни топлотни рекорд био је у јануару 2013. године када је просјечна температура била 40,3 степена Целзијуса, навела је данас та служба.

Очекује се да ће нови рекорд бити ускоро надмашен због ширења врућег таласа који би могао драматично да појача шумске пожаре у земљи.

"Прелиминарни подаци показују да је јуче био најтоплији дан икад забиљежен, са температурама које су превазилазиле 45 степени Целзијуса у унутрашњости земље и врло распрострањеном масом врућег ваздуха", рекла је метеоролог Дијана Иди и додала да ће та врућина данас још да се појача.

Рекордне температуре измјерене су ове недјеље у држави Западној Аустралији гдје се ватрогасци боре протв пожара који су опустошили хиљаде хектара.

Топлотни талас се креће ка центру земље у правцу истока, гдје су пожари већ однијели десетине хиљада хектара вегетације и уништили више од 700 кућа.

Због пожара су многи Аустралијанци изашли на демонстрације како би осудили пасивност конзервативне владе у борби против климатског загријевања.

Власти су за данас упозориле становнике источне обале на нову пријетњу, вјетар са налетима од 100 километара на час што може додатно да распламса пожаре који бјесне и измичу контроли.

"Ватрогасци, хитне службе и локално становништво биће суочени наредних дана са новом пријетњом", рекао је један званичник ватрогасаца у руралним зонама Новог Јужног Велса.

У тој аустралијској држави очекује се да ће температура у четвртак достићи 45 степени Целзијуса.

Најмање три милиона хектара опустошено је у пожарима у цијелој земљи и шест особа је изгубило живот у стотинама пожара посљедњих месеци, укључујући и мега пожар који гори сјеверно од Сиднеја.

Власти су указале на ванредно стање за јавно здравље у Сиднеју, највећем граду у земљи због токсичног дима који се шири градом већ недјељама.

Пожари су уобичајени како се приближава аустралијско љето али су се ове године појавили рано и изузетно су јаки. Научници процјењују да климатско загријевање доприноси и ствара услове који подстичу пожаре.Оставите одговор