25 сарадника Ахмадинеџада ухапшено због призивања духова

Сараданици иранског предсједника Махмуда Ахмединеџада , њих 25, ухапшени су претходних дана због "магије" и "призивања духова". То је нови, бизаран, аспект борбе за политичку превласт у Техерану између вође револуције ајатолаха Али Хаменеја и Ахмединеџада. Према писању медија, како преноси аустријска новинска агенција АПА, међу ухапшенима нашао се и Абас Гафари, који је наводно […]

среда, мај 11, 2011 / 14:55

Сараданици иранског предсједника Махмуда Ахмединеџада , њих 25, ухапшени су претходних дана због "магије" и "призивања духова".

То је нови, бизаран, аспект борбе за политичку превласт у Техерану између вође револуције ајатолаха Али Хаменеја и Ахмединеџада.

Према писању медија, како преноси аустријска новинска агенција АПА, међу ухапшенима нашао се и Абас Гафари, који је наводно лични истеривач ђавола Ахмадинеџада.

Гафари поседује надприродне способности и може да призива духове, каже се у оптужници против њега. Током саслушања Гафари је добио срчани удар.

Ухапшен је и Абас Амирифар, председавајући културног савјета Ахмадинеџада и главни проповједник предсједника, преноси швајцарски лист "Ноје Цирихер цајтунг".

Нјему се пребацује да је пустио у оптицај један ЦД који најављује повратак скривеног дванаестог имама "Махдија", који у шиитском Исламу важи као спаситељ.

Конзервативне вјерске вође критикују, међутим, да повратак Махдија не може бити предсказан.

Тенденција Ахмадинеџада мистицизму је постала јасна већ 2005. Тада је говорио да се "свето свјетло" спустило на њега када је држао говор пред Генаралном скупштином УН.

Ахмадинеџад стално призива долазак Махдија, који, према вјеровањима, већ око 1.000 година живи скривено, и треба да се појави пред Страшни суд.

До скоро су Ахмадинеџад и највиши вјерски вођа Хаменеј били јединствени и важило је да су на потпуно истој линији.

Међутим, приликом полагања заклетве Ахмадинеџада за други мандат 2009. Хаменеј је одбио да загрли предсједника.

Тек протеклих недјеља је дошло до заоштравања конфликта. До прошле недјеље Ахмадинеџад десет дана није присуствовао свим сједницама кабинета.

Он је тиме желео да протестује против одлуке Хаменеја о поновном враћању на дужност министра за тајне службе кога је он отпустио.

Уз то конзервативни кругови око ајатолаха Хаменеја Ахмадинеџаду пребацују да се окружио дисидентима.

Посебно контроверзна личност, према њима, је начелник штаба Рахим-Машаие, који критичарима важи као сувише либералан и премало религиозан.

Његова ћерка, иначе, је удата за сина Ахмадинеџада.Оставите одговор