1.200 радника ЖРС и данас штрајкује

Око 1 200 радника Жељезница Републике Српске окупило се јутрос у добојској радионици за одржавање шинских возила дајући на тај начин одговор Влади Српске да неће прекинути тоталну обуставу превоза, јавља дописник Срне. Чланови Штајкачког одбора ЖРС који су данас у Добоју са радницима поручили су да очекују долазак републичке инспекције и полиције и дас […]

петак, јун 10, 2011 / 09:42

Око 1 200 радника Жељезница Републике Српске окупило се јутрос у добојској радионици за одржавање шинских возила дајући на тај начин одговор Влади Српске да неће прекинути тоталну обуставу превоза, јавља дописник Срне.

Чланови Штајкачког одбора ЖРС који су данас у Добоју са радницима поручили су да очекују долазак републичке инспекције и полиције и дас ће, уколико буде потребно, пружити и физичкии отпор али неће дозволити да се возови покрену док не остваре своја права која су затражили од управе предузећа.

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић каже да радницима није драго што штрајкују али да не постоји други начин за рјешење проблема на ЖРС.

Цвјетковић је најавио да ће против чланова управе ускоро бити поднесене кривичне пријаве и да ће се тражити одговорност за тешко стање у овом јавном предузећу.

"Почели су да подносе пријаве против радника. То им нећемо дозволити, ми ћемо поднијети пријаве против њих јер они су одговорни за ово што се дешава", рекао је Цвјетковић.

Према његовим ријечима, управа треба да одговара због намјештених тенедера, претоварених возова и неисплаћених плата.

Из Управе ЖРС јуче је саопштено да су радници ЖРС обавезни да од данас у 7.00 часова поштују минимум процеса рада који је Влада одредила, а да ће против свих који не изврше радну обавезу бити предузете одговарајуће мјере.

Влада је на јучерашњој сједници донијела закључак у коме захтијева да "ЖРС организују рад у складу са Законом о штрајку и рјешењем Владе од 26. маја којим је утврђен минимум процеса рада у жељезничком саобраћају за вријеме штрајка с циљем спречавања настанка материјалне штете у ЖРС и другим привредним субјектима".Оставите одговор