Аваз: Брисел спремио пречицу БиХ

Дијалог предсједника Републике Српске Милорада Додика са високом представницом ЕУ за спољну и безбједносну политику Кетрин Ештон довео је БиХ, када је ријеч о правосуђу, у позицију да има дијалог са ЕУ као да је кандидат за чланство – пише "Дневни аваз" позивајући се на изворе блиске бриселским званичницима. Извор наводи да је БиХ на […]

петак, јун 10, 2011 / 09:34

Дијалог предсједника Републике Српске Милорада Додика са високом представницом ЕУ за спољну и безбједносну политику Кетрин Ештон довео је БиХ, када је ријеч о правосуђу, у позицију да има дијалог са ЕУ као да је кандидат за чланство – пише "Дневни аваз" позивајући се на изворе блиске бриселским званичницима.

Извор наводи да је БиХ на извјестан начин ближе чланству у ЕУ јер је технички упитник који су европски званичници доставили властима у БиХ на дијалог о правосуђу заправо увод у напреднију фазу приближавања БиХ ЕУ.

Комесар ЕУ за проширење Штефан Филе у Бањалуку је стигао са кратким и уопштеним препорукама за реформу, али са много дужим упитником, који увелико подсјећа на форму и садржај упитника који добијају државе кандидати. Ријеч је о документу на 25 страница, у којем Брисел поставља детаљна питања у вези са правосуђем у БиХ.

Припрема одговора биће предуслов за детаљне препоруке које ће ЕУ дати за реформу правосуђа. Управо то је исти систем у којем функционише процес приближавања чланству, али у напреднијим фазама, када држава постане кандидат.

Брисел не жели званично да потврди да је ријеч о пречици, јер за такву врсту сарадње са БиХ још нема мандат од држава чланица, с обзиром на то да за БиХ још није завршен ни процес ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању, нити је он ступио на снагу.

"Авазов" извор тврди да је процес европских интеграција у БиХ оживљен на мала врата кроз причу о реформи правосуђа. Он сматра да тиме нису ријешени проблеми, али то потврђује да је Брисел почео да примјењује озбиљнији, интензивнији и посебно скројен приступ за БиХ.Оставите одговор