"МГ Минд" купио "Бобар осигурање", а индијска фирма из Београда "Крајину"

Двије најпроблематичнији осигуравајуће куће у Републици Српској "Бобар" и "Крајина осигурање" којима је пријетило гашење због недостатка капитала, коначно су ријешиле свој статус. Jедино државно осигурање „Крајина осигурање“ 18. децембра купио је Индијац Навен Агарвал власник и директор фирме С&А Капитал Инвестментс (САЦИ) регистроване у Београду. Докапитализацијом „Крајина осигурања“ са 6,9 милиона марака Република Српска […]

петак, децембар 25, 2015 / 16:27

Двије најпроблематичнији осигуравајуће куће у Републици Српској "Бобар" и "Крајина осигурање" којима је пријетило гашење због недостатка капитала, коначно су ријешиле свој статус.

Jедино државно осигурање „Крајина осигурање“ 18. децембра купио је Индијац Навен Агарвал власник и директор фирме С&А Капитал Инвестментс (САЦИ) регистроване у Београду.

Докапитализацијом „Крајина осигурања“ са 6,9 милиона марака Република Српска је изгубила већински удио, али се и ријешила огромног проблема. Агарвал ће имати више од 50 одсто акција.

Данашњом куповином „МГ Минд“ из Мркоњић Града индиректно контролише 75 одсто акција Бобар осигурања, које је већ било „на кољенима“ и последња шанса пред припремљеним увођењем привременене управе од стране Агенције.

Занимљиво да је Индијац прије неколико дана Агенцији за осигурање РС поднио захтјев и за добијање сагласности за квалификованог инвеститора за куповину акција Бобар осигурање.

Агенција је од њега тражила да достави потребна документа и према нашим информацијама у Агенцији су били више наклоњени рјешењу да Индијац купи Бобар осигурање, а не Милановић.

Но, Милановић је ипак био бржи и избјегавајући процедуру добијања сагласности за куповину изнад 10 одсто, данас је купио емисију акција преко неповезаних лица у пакетима од по девет одсто акција Бобар осигурања.

Фирма „МГ Минд“ која запошљава више од 1500 радника данас је на Бањалучкој берзи за пола милиона марака купила емитоване акције и постала један од највећих поједичаних акционара са удјелом од око девет одсто, потврдио је Младен Милановић за Капитал.

Он каже да нема информације ко су остали купци.

Но, Капитал сазнаје на тржишту капитала да још увијек актуелна директорица Агенције за осигурање РС Божана Шљивар није хтјела „МГ Минду“ дати сагласност за квалификованог инвеститора која је потребна уколико се купује преко 10 одсто удјела.

Милановић је онда куповину комплетне емисије акција реализовао преко других правних и физичких инвеститора који су преостали износ акција од 3,3 милиона КМ купили кроз укупно шест пакета по пола милиона и један пакет акција у вриједности од 800.000 КМ.

Данашњим трговањем „МГ Минд“ индиректно контролише 76 одсто акција Бобар осигурања.

Подсјећамо да је компанија „Стандард Груп“, у власништву познатог бијељинског адвоката Милоша Стевановића, која је била заинтересована за преузимање „Бобар осигурања“, 17. децембра саопштила да одустаје од те куповине.



0 КОМЕНТАРА

  1. Bio MG, MB, MR, MF, on broji poslednje dane na slobodi.

    Svjestan je i on toga, ali će kao što prijeti svojim razbojnicima , mnoge povući sa sobom.

    Dao bi on sve da može da se vrati u doba kad je imao samo polovne plugove i brnmače , kad je čekao da mu se osuše jedine farmerke, i kada je čekao da proda paprike kako bi kupio burek za doručak ,da ne bi čekao upad sipe i škljocanje lisičina na šapama.

Оставите одговор