Журонг (祝融) и пет петокрака на Марсу

Кинески ровер "Журонг" раширио је на Марсу своје соларне панеле и камере, који изгледају попут крила и очију, у оквиру истраживања ове планете, приказано је на фотографијама које је данас објавила кинеска свемирска агенција.

петак, јун 11, 2021 / 12:51

Спуштање ровера на површину Марса у мају била је прва оваква операција коју је било која земља реализовала успјешно из првог покушаја, што је огроман корак за статус Кине као свемирске суперсиле.

Ровер, који је добио име по кинеском митском богу ватре, истражује топографију Марса у великој равници од лаве која је добила име Утопија.

Агенција је описала објављене фотографије апарата са кинеском заставом као "отисак Кине" на површини Марса. Американци су својим надзорним сателитом успјели да фотографишу Тианвен-1 и његов ровер Журонг.

"Журонг" има шест точкова, соларни погон и тежак је 240 килограма. Очекује се да ће у периоду од три мјесеца правити фотографије, сакупљати географске податке и узимати узорке стијена.

Агенција је саопштила да су сви инжењерски задаци обављени без икаквих проблема и по плану, те да је опрема тренутно у "добром стању".

Кина је до сада успјела да пошаље астронауте у свемир, сонде на Мјесец, а сада и ровер на Марс – што је једна од најпрестижнијих ствари у надметању за доминацију у свемиру.Оставите одговор