Зукорлић поново таласа новом странком

НОВИ ПАЗАР – Циљ Бошњачке демократске заједнице је заштита бошњачких интереса и заштита бошњачког националног идентитета, поручено је јуче са оснивачке скупштине ове странке којој је присуствовао и главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић Зукорлић је у свом говору поручио да „у времену потлачености, сваки човјек мора да да се бави политиком“ На […]

недеља, децембар 26, 2010 / 13:53

НОВИ ПАЗАР – Циљ Бошњачке демократске заједнице је заштита бошњачких интереса и заштита бошњачког националног идентитета, поручено је јуче са оснивачке скупштине ове странке којој је присуствовао и главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић

Зукорлић је у свом говору поручио да „у времену потлачености, сваки човјек мора да да се бави политиком“

На оснивачкој скупштини Бошњачке демократске заједнице за предсједника ове новоформиране странке изабран је Емир Елфић, а за потпредседнике Зехнија Булић и Амела Лукач Зоранић.

Елфић је по звању дипломирани економиста, а по родбинским везама шурак, брат млађе супруге муфтије Зукорлића. Елфић је до септембра био помоћник градоначелника Новог Пазара. Поднио је оставку наводећи као разлог да не може да буде дио градске власти која отима вакуфе Исламској заједници.

„Очекујем победу на наредним изборима“, поручио је Емир Елфић.

У име Либерално демократске партије скуп је поздравио народни посланик Иван Андрић који је Бошњацима поручио да у Београду имају пријатеље и да у Београду не мисле сви онако како мисли режим.

Скуп су поздравили и предсједник Покрета за Краљево Љубиша Јовашевић, предсједник Народног покрета Санџака Џемаил Суљевић као и предсједник Санџачке народне партије Мирсад Ђерлек. Ђерлек је прошле године смијењен са позиције градоначелника Новог Пазара, и одмах по смјени је основао политичку партију.

На оснивачкој скупштини као гост је говорио и главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић који је истакао да су многи мислили да он не треба да буде овде.

„Да нисам дошао осећао бих се лицемерно, али доласком устајем против лицемерства“, рекао је Зукорлић.

Он је изразио очекивање да БДЗ доноси нови квалитет политици и да ће доказати да је у политици могуће бити поштен и способан.

„У времену потлачености, сваки човек мора да да се бави политиком“, закључио је Зукорлић.

Званичници Србије поново критиковали ајатолаха из Рашке

Министар рада и социјалне политике и предсједник Социјалдемократске партије Расим Љајић, оцијенио је да је захтјев муфтије Муарема Зукорлића за аутономијом рашке области "нереалан, нема подршки међународне заједнице и само ће штетити људима у овом делу Србије".

"Зукорлић зна да је то немогућа мисија, али он се спрема за изборе, рећио човек да се бави политиком и иде ђоном на политичко тржиште", изјавио је Љајић јагодиснкој телевизији "Палма плус".

Имали смо овакву ситуацију деведесетих година, када је аутономију тражио Сулејман Угљанин, "али Угљанин је за разлику од Зукорлића веровао да се то може оставрити у том тренутку".

Гледајући са ове временске дистанце захтев Угљанина се може разумети, распадала се држава, свако је нешто тражио, свака заједница, мањина, бујао је етнички национализам у целој бившој СФРЈ.

Међутим, Зукорлић сада ради нешто што пре 20 година није успело, у оним околностима са Слободаном Милошевићем на власти када је међународна заједница благонаклоно подржавала свакога који је против Милошевића, истакао је Љајић.

"Данас нити имате Милошевића, нити имате репресију према мањинама, нити можете очекивати од било кога у међународној заједници да подржи такав један захтев а посебно када сте и верски лидер, јер тиме рушите и потпуно бришете границе између вере и политике", рекао је Љајић.

Зукорлић привлачи пажњу на себе, међутим, "ја имам право да радим шта хоћу, али немам право да вучем у амбис у провалију и друге", оцијенио је Љајић.

"Од захтева Зукорлића ништа неће бити, али ће највећу штету претрпети људи у Санџаку, бавићемо се сами собом а капитал ће нас заобилазити", рекао је Љајић и оцијенио да се људи у Рашкој требају бавити великом назапосленошћу, инфраструктуром, развојем, културном афирмацијом… нечим што можемо да урадимо у овом амбијенту кога имамо сада у Србији.

Не пореде се Космет и Рашка

Министар за људска и мањинска права Србије Светозар Чиплић сматра да је "опасна" политичка игра тврдња муфтије Муамера Зукорлића да би Санџак могао постати ново Косово.

"То је веома опасна политичка работа једног верског лидера. Зукорлић је свестан да питање Косова буди веома тешке реминисценције међу грађанима Србије", изјавио је Чиплић за новосадски "Дневник".

Чиплић је оцијенио да је бесмислица Зукорлићева изјава да "режим игнорише стварност, позив на дијалог, истовремено покушавајући да све држи под контролом преко `добрих Бошњака`" и додао да он тиме покушава да уздрма деценију грађену стабилност државе и политичке заједнице.

"Нажалост, правећи паралеле између Санџака, с једне стране, и Косова, с друге, муфтија Зукорлић само хоће да себи да на тежини. Бошњаци имају и своју локалну власт и своје представнике у парламенту, и своје министре, при чему ни Расим Љајић ни Сулејман Угљанин нису никакве марионете, већ потврђени национални лидери", рекао је Чиплић.

Он је рекао да државна и политичка власт мора да спријечи да се отварају питања која би могла да буду полазна тачка сукоба Срба и Бошњака.

"Нажалост, муфтија Зукорлић, насупрот томе, жели да радикализује прилике у Санџаку, јер у сукобима види потенцијални извор своје политичке снаге. Њему не одговара стабилна, рационализована ситуација. И зато треба бити свестан тога да управо поменути догађај показује у ком правцу води Зукорлићева политика, јер се ради о опасном ексцесу чији актери оправдање траже у муфтијином понашању", рекао је Чиплић.

Чиплић је увјерен да се ситуација неће радикализовати и да ће и муфтија увидјети да том методологијом "производње тензија" ништа не може постићи.Оставите одговор