Зна се и цифра: Додик каже да су странци обезбједили 40 милиона КМ за утицај на изборе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су Британци и Американци обезбиједили укупно 40 милиона КМ за разне организације, медије и групе посредством којих се директно мијешају у изборни процес у БиХ.

четвртак, септембар 27, 2018 / 14:17

Додик је рекао да је Република Српска и раније на то упозоравала, али да очигледно један дио јавности то не жели да третира као нешто озбиљно.

Он је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу што је потенцирао ово питање и навео да и Српска располаже информацијама које је рекао Вучић.

Додик је истакао да је у БиХ дошло 40 Британаца, од којих је пет у Бањалуци гдје се сваки дан баве питањима дестабилизације, као што се и стара америчка администрација бави питањима избора.

Он је навео да се из страних амбасада позивају људи који су на листама и са којима се наводно разговара демократски, а у суштини сугерише начин понашања.

"Имамо тачне податке када се разговарало и шта је речено", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Предсједник Српске је истакао да се покушава обезбиједити подршка одређеним лицима, те да је евидентна британска подршка српском члану Предсједништва БиХ Младену Иванићу.

"Као члан Предсједништва БиХ ћу инсистирати на укидању страног мијешања, што Иванић није способан и неће, да се дијалог између странаца и институција власти на простору БиХ одвија у оквиру стандарда који су за све нормалне земље потребни, избацити их из било каквог уплива и могућности да се баве макро или микро питањима на нивоу БиХ", рекао је Додик.

Он је додао да мора бити укинут и високи представник, као и стране судије у Уставном суду БиХ.

"Тражићу од Предсједништва БиХ да одмах донесе такав став. Младен Иванић то никада није тражио и он је пресједио свој мандат. Тражићу да се поштује Устав онакав какав је написан, а не како је искреирана нека ситуација вануставно у БиХ и ставићу на првом мјесту Републику Српску у свим одлукама", поручио је Додик.

Он је напоменуо да на тој функцији неће радити против Бошњака или Хрвата, али ће веома енергично и борбено заступати и бранити ставове српског народа и Републике Српске.

"Ако је Предсједништво БиХ то што јесте – извршни орган, вријеме је да се умањи улога Савјета министара БиХ и да се врати на уставну позицију, а то је помоћни орган Предсједништва. То ће бити мој циљ без обзира што је високи представник наметнуо неки закон о Савјету министара", истакао је Додик.

Он је рекао да се Иванић хвали извођењем јединице Оружаних снага БиХ на прославу Дана Републике Српске, али и тиме да није обновљена тужба БиХ против Србије за агресију и геноцид, иако је то нормално да уради, па чак и далеко више од тога.

"Спорно је што јединица није била у дефилеу поводом Дана Републике и била је стављена у ћошак. Ако је то његов успјех, онда не можете рационално да разговарате. Или, пак, нека прича о тужби која је већ била донесена, а радило се о ванредном правном лијеку, зато што је он наводно написао неко писмо, што је било сасвим нормално и очекивано да се то уради у оквиру послова. То је нешто што је потпуно периферно", нагласио је Додик.

Он је навео да се Иванић на нивоу Предсједништва БиХ није залагао да заштити уставну позицију Републике Српске, као ни остали у власти на нивоу БиХ.

"Покушао је све да делегира на Републику Српску и то је чинио заједно са странцима. То је иста она страна политика коју сваки дан видимо овдје, а то је – дај само Републици Српској `накалеми` што већи број проблема, квалификуј је негативно, мада је код нас стабилна ситуација, свидјело се то некоме или не", рекао је Додик.

Он је рекао да је актуелна власт у Српској обезбиједила опстанак Републике Српске и полаже рачуне за свој рад, док се Иванић, који је власт на нивоу БиХ, бави социјалним питањима у Српској, за шта није надлежан.

"Зашто нас није заштитио када је била у Савјету безбједности УН резолуција да је српски народ геноцидан? Побјегао је. Био сам свједок када га је Томислав Николић звао и тражио да се закаже сједница Предсједништва БиХ о тој теми, јер је било логично. Нема земље на свијету, ако се неко питање нађе на Савјету безбједности УН, да та земља нема став", рекао је Додик.

Он је нагласио да актуелна власт у Српској оставља стабилне институције, политички систем, финансије и да нико не спори да има одређених проблема.

Додик је навео да је потребно боље функционисање јавног сектора и да се проблеми у здравству рјешавају прављењем нових болница.

"Радимо систематски, не могу се за једну ноћ ријешити сви проблеми. Имамо стабилан пензиони систем који исплаћује обавезе без застоја. Имамо намјеру да повећамо плате просвјетним радницима за осам одсто, што је већ планирано буџетом од јануара", рекао је Додик.2 КОМЕНТАРА

  1. Шта је то урадио предсједник Додик и “додиковци“ добро,паметно, поштено и трајно за Републику Српску? Причам ти причу… Ако ниси на власти бућеш у затвору, тако је рекао предсједник Додик прије локалних избора 2014. године у једној општини. Све је јасно. “Путуј игумане не жали манастира“.

Оставите одговор