Живојин Ракочевић из Грачанице, предсједник Удружења новинара Србије

Нови предсједник Удружења новинара Србије /УНС/ је Живојин Ракочевић, новинар из Грачанице и директора Дома културе у том граду, одлучила је Скупштина УНС-а. На Скупштини су, осим предсједника, бирани Управни, Надзорни одбор и Суд части УНС-а.

недеља, мај 30, 2021 / 14:06

Ракочевић је добио 263 гласа, досадашњи предсједник Владимир Радомировић 241, а неважећих гласова је било пет, преносе београдски медији.

Живојин Ракочевић је члан Управе УНС-а, а од 2009. до 2013. године био је потпредсједник овог најстаријег српског новинарског удружења.

Ракочевић је рођен 1973. године. Дипломирао је на Филолошком факултету у Приштини на Катедри за српску књижевност и језик, а магистрирао на Универзитету у Београду.

Покретао је и уређивао широку лепезу медија, од дјечијих, медија из области културе, до информативно-политичких, а више од деценије пише за "Политику".

Покретач је "КиМ – радија", чији је главни и одговорни уредник био од 2000. до 2008. године, а упоредо је био предсједник КОСМА – мреже у коју су се удружиле радио станице изолованих српских насеља и главни уредник магазина "Глас југа".

Добитник је награде "Милан Пантић" за храброст у извјештавању о погрому над Србима на Космету 2004. године.

Награда УНС-а "Александар Тијанић" за борбеност у новинарском изражавању припала му је 2019. године.

Ракочевић је био члан Савјета Републичке радиодифузне агенције од 2009. до 2014. године, а члан Одбора Агенције за борбу против корупције од 2018. до 2020. године.

Директор је Дома културе у Грачаници, у којој живи и ради.Оставите одговор