Живковић: Суд БиХ оруђе за маниупулацију

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Милорад Живковић сматра да је Суд БиХ оруђе за манипулацију и опструкцију рада Јавног телевизијског сервиса и да онемогућава рад медија. Он појашњава да Суд БиХ годину и по дана није дозвољавао упис вршиоца дужности директора БХРТ, али је зато у само једном дану у суду запримљен поднесак, […]

уторак, јун 7, 2011 / 16:14

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Милорад Живковић сматра да је Суд БиХ оруђе за манипулацију и опструкцију рада Јавног телевизијског сервиса и да онемогућава рад медија.

Он појашњава да Суд БиХ годину и по дана није дозвољавао упис вршиоца дужности директора БХРТ, али је зато у само једном дану у суду запримљен поднесак, доставио се судији који је одмах и донио рјешење у корист директора Мехмеда Аговића, којег УО сад због тога не може да смијени.

Живковић је писмо са овим тврдњама упутио сталном представнику БиХ при ОЕБС-у Игору Давидовићу, шефу Мисије ОЕБС-а у БиХ Герију Робинсу, међународном представнику у БиХ Валентину Инцку, предсједавајућем Управног одбора БХРТ-а Ахмеду Жилићу, генералном директору БХРТ-а Мехмеду Аговићу и генералном директору РАК-а Кемалу Хусеиновићу.

"Изгледа да су заборављени и разлози због којих се УО одлучио на смјену генералног директора. Један од њих је достизање дуга за сателитски програм и према ЕБУ-у од скоро шест милиона КМ ! Против њега је УО БХРТ поднио Суду БиХ кривичну пријаву, јер је након прве године свог мандата, у Извјештају о пословању приказао нетачан финансијски резултат у више милиона КМ, на што је упозорила независна и државна ревизија", подсјећа Живковић.

Живковић пише да је Аговић незаконито дигао револвинг кредит од милион КМ без знања УО, а Закон и Статут дозвољавају самостално одлучивање директора до 10 хиљада КМ. У извјештају о пословању фиктивно је приказао око 1,1 милион КМ прихода од Савјета министара БиХ, иако није имао валидну финансијску документацију нити уговорног основа за толики износ.

Према тврдњама Живковића, Аговић 2008. године није уплатио 250 хиљада пореза по одбитку, што је кривично дјело.

"Уосталом, ревизорски извјештаји су указивали на лоше пословање и гомилање губитака, што је звоно за узбуну и хитну реакцију Тужилаштва БиХ а не референца да Суд такав менаџмент врати на посао !", упозорава Живковић.

Он овим писмом реагује на писмо које је добио од представнице за слободу медија ОЕБС-а Дуње Мијатовић, на које је одговорио предсједавајући Представничког дома парламентарне скупштине БиХ Денис Бећирoвића иако то није усаглашен став Колегијума Представничког дома.

Живковић сматра да је, када је ријеч о актуелној ситуацији у БХРТ-у и најновијим дешавањима везаним за рад УО, писмо Мијатовићеве на одређен начин пристрасно и залази у сферу политике, "што никако није примјерено ако већ говоримо о објективности, независности и слободи медија у контексту тако респектабилне међународне организације као што је ОЕБС".

"Све док постоји и ради садашњи УО, уколико је донио одлуке на законом и подзаконским актима заснован начин, сматрам да те одлуке не треба коментарисати већ је потребно провести их ради бољег функционисања БХРТ-а, а не тумачити то као пренос надлежности са генералног директора на сам УО, јер очито је да одређени проблеми у руковођењу БХРТ-ом постоје, укључујући и национални дебаланс на руководним мјестима и упитну уредничку објективност и политичку непристрасност", закључује Живковић.

Коментаришући именовања два члана УО од Парламентарне скупштине БиХ, Живковић сматра да је потребно разјаснити претходно питање, а то је да ли људи који предлажу те чланове имају мандате за исто, односно, како то да људи у РАК-у, и сами у техничком мандату већ извјесно вријеме, могу некој другој структури оспоравати одлучивање након истека мандата кад сами исто раде?

"Да ли они имају мандат уопште да предлажу кандидате а у `техничком` су мандату? Мислим да предлагање кандидата за чланове УО од чланова РАК-а којима је истекао мандат представља изазивање правне несигурности и вид подметања Парламенту да прихватањем такве предложене ранг листе амнестира све радње које су томе претходиле", истакао је Живковић.

Коментаришући позив Мијатовићеве на укидање усвојеног Статута БХРТ-а, Живковић пита од кога очекује да га укине?

"Да ли је можда тим поводом писмо прослијеђено Инцку да изазове реакцију у виду укидања или наметања неких одлука? Да ли је то призивање дјеловања тог истог ОХР-а који је у случају бившег члана УО Пламенка Чустовића дао тумачење да члан УО дјелује у техничком мандату све док се не изабере нови? Закон је дао овлаштења УО да доноси и мијења Статут и докле год је овај Закон на снази он треба да се проводи и поштује", категоричан је Живковић.

Наводећи да Суд БиХ није прихватио то исто тумачење већ донио другачије одлуке и пресуде у конкретним случајевима између УО и руководства БХРТ-а, Живковић наглашава да је симптоматично да Суд БиХ не поштује тумачења институције која га је и основала – ОХР-а.

Он закључује да би умјесто дописивања и скретања пажње са стварних проблема, у сврху подршке владавини права и спречавање изазивања правне несигурности, Представнички дом и Дом народа Парламентарне Скупштине БиХ требали на једној од наредних сједница да донесу закључак којим се мандат члановима УО продужава до избора новог.Оставите одговор