Зимско рачунање времена: Опрема од почетка, а не од 15. новембра

Ауто-мото савез /АМС/ Републике Српске реализује данас у Бањалуци традиционалну превентивну кампању бесплатне контроле техничке исправности уређаја на моторним возилима и њихове припремљености за зиму.

понедељак, новембар 1, 2021 / 12:53

Представник АМС-а Српске Предраг Ликокур рекао је да је циљ активности да се возачима укаже на неправилности, те да возила учествују у саобраћају што безбједније.

"Данас на пункту код бензинске пумпе Нестро у насељу Лазарево провјеравамо исправност амортизера, свјетлосно-сигналних уређаја, те исправност расхладне и кочионе течности, дубину шаре пнеуматика, те пуњење акумулатора", навео је Ликокур.

Он је напоменуо да је измјеном Правилника о саобраћају у зимским условима, прописано да сва моторна возила у Републици Српској и БиХ морају од данас посједовати зимску опрему, без обзира на временске услове, умјесто од 15. новембра, као што је било раније.

Начелник јединице полиције за безбједност саобраћаја у Министарству унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске Горан Амиџић рекао је да је од данас до 1. априла наредне године за сва, осим за возила на два или три точка, четвороцикле, тракторе на точковима и гусјеницама обавезно посједовање зимске опреме.

"Под зимском опремом се подразумијевају пнеуматици за зимску употребу на свим точковима или на два точка и ланци за снијег или други уређаји за повећање тракције спремни за постављање на најмање два погонска точка", подсјетио је Амиџић.

Он је најавио да ће у наредном периоду полиција појачано контролисати посједовање и кориштење зимске опреме, као и да су за непосједовање и некориштење прописане санкције, те позвао возаче да своја возила припреме за вожњу у зимским условима.

Начелник одјељења за развој пословања компаније "Оптима група" Саша Кременовић рекао је да ово предузеће заједно са Рафинеријом уља Модрича више година, па тако и ове, подржава и учествује у кампањи АМС-а Српске.

"Пружићемо техничку подршку у данашњој контроли исправности расхладних течности, а припремили смо и поклоне за све возаче који се данас одазову кампањи и дођу на бесплатан технички преглед", навео је Кременовић.

Кампања "Безбједна вожња у зимским условима 2021" трајаће до 26. новембра у више градова и општина, па ће возачи у том периоду моћи да провјере стање својих аутомобила и добију савјете како да што квалитетније припреме возило за зимске услове.Оставите одговор