Ђокић обећава соларну електрену у Требињу догодине

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да ће на прољеће почети изградња соларне електране "Требиње један" на Зупцима која има планирану инсталисану снагу 71 мегават.

понедељак, 1 новембра, 2021 / 13:00

Ђокић је новинарима у Требињу рекао да ће се градити и пројекти "Требиње два" и "Требиње три" инсталисане снаге по 55 мегавата, те да је оптимално вријеме за реализацију ових пројеката у наредне двије године."Требиње ће по основу реализованих пројекта из соларне енергије имати приходе око 2.400.000 КМ на годишњем нивоу", рекао је Ђокић и додао да ће то омогућити даљи развој града и реализацију других значајних пројеката.

Он је навео да ће у Херцеговини бити настављена реализација пројеката из области енергетике као што је хидроелектрана "Дабар", пројекат изградње хидроелектране "Билећа", те изградње више соларних и вјетроелектрана у Невесињу, Билећи, Љубињу и Берковићима.

Ђокић је рекао да ће на локалитету Горња Дрина бити настављена изградња хидроелектране "Бук Бијела" и још двије хидроелектране "Фоча" и "Паунци" који ће се реализовати са "Електропривредом Србије" онако како је најављено.

"У наредних пет до 10 година енергетска слика Републике Српске биће потпуно измијењена, а нарочито енергетска слика Херцеговине јер ћемо добити нове енергетске објекте велике снаге и вриједности. То ће повећати обим зелене енергије и битно утицати на балансирање зелене и енергије из фосилних горива", објаснио је Ђокић.

Он је нагласио да ће до краја године, усвајањем новог закона о обновљивим изворима енергије, бити отворена нова могућност уградње малих енергетских постројења соларне електране који ће се моћи инсталирати на кровове кућа и пословних објеката.

"Помоћи ћемо грађанима да инсталирају таква постројења и на тај начин произведу енергију за своје потребе. Ми ћемо на тај начин ослободити могућност да имамо више енергије за продају на другим тржиштима и веће приходе", рекао је Ђокић.

Он је додао да ће Влада Републике Српске кроз нови закон подстаћи такву врсту пројеката на ширем подручју Републике, а у Требињу ће бити пилот-пројекат.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић изјавио је да је изградња соларне електране значајна за Требиње, јер ће омогућити да се комплетан град снабдије енергијом.

"Биће одабрано 20 домаћинстава да се укључе у пројекат соларних електрана на крововима кућа, а крајњи циљ је да се ослободи што више енергије да би енергетски сектор био растерећен када је ријеч о енергији за домаћинства", рекао је Ћурић.Оставите одговор