Ђокић обећава соларну електрену у Требињу догодине

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да ће на прољеће почети изградња соларне електране "Требиње један" на Зупцима која има планирану инсталисану снагу 71 мегават.

понедељак, новембар 1, 2021 / 13:00

Ђокић је новинарима у Требињу рекао да ће се градити и пројекти "Требиње два" и "Требиње три" инсталисане снаге по 55 мегавата, те да је оптимално вријеме за реализацију ових пројеката у наредне двије године."Требиње ће по основу реализованих пројекта из соларне енергије имати приходе око 2.400.000 КМ на годишњем нивоу", рекао је Ђокић и додао да ће то омогућити даљи развој града и реализацију других значајних пројеката.

Он је навео да ће у Херцеговини бити настављена реализација пројеката из области енергетике као што је хидроелектрана "Дабар", пројекат изградње хидроелектране "Билећа", те изградње више соларних и вјетроелектрана у Невесињу, Билећи, Љубињу и Берковићима.

Ђокић је рекао да ће на локалитету Горња Дрина бити настављена изградња хидроелектране "Бук Бијела" и још двије хидроелектране "Фоча" и "Паунци" који ће се реализовати са "Електропривредом Србије" онако како је најављено.

"У наредних пет до 10 година енергетска слика Републике Српске биће потпуно измијењена, а нарочито енергетска слика Херцеговине јер ћемо добити нове енергетске објекте велике снаге и вриједности. То ће повећати обим зелене енергије и битно утицати на балансирање зелене и енергије из фосилних горива", објаснио је Ђокић.

Он је нагласио да ће до краја године, усвајањем новог закона о обновљивим изворима енергије, бити отворена нова могућност уградње малих енергетских постројења соларне електране који ће се моћи инсталирати на кровове кућа и пословних објеката.

"Помоћи ћемо грађанима да инсталирају таква постројења и на тај начин произведу енергију за своје потребе. Ми ћемо на тај начин ослободити могућност да имамо више енергије за продају на другим тржиштима и веће приходе", рекао је Ђокић.

Он је додао да ће Влада Републике Српске кроз нови закон подстаћи такву врсту пројеката на ширем подручју Републике, а у Требињу ће бити пилот-пројекат.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић изјавио је да је изградња соларне електране значајна за Требиње, јер ће омогућити да се комплетан град снабдије енергијом.

"Биће одабрано 20 домаћинстава да се укључе у пројекат соларних електрана на крововима кућа, а крајњи циљ је да се ослободи што више енергије да би енергетски сектор био растерећен када је ријеч о енергији за домаћинства", рекао је Ћурић.Оставите одговор