Земљотрес у Јапану помјерио Земљу за 10 центиметара

ТОКИО – Оса ротације планете Земље биће помјерена за скоро 10 сантиметара, након разорног земљотреса у Јапану јачине 8,9 степени Рихтерове скале, саопштио италијански Институт за геофизику и вулканологију. "Прелиминарни резултати истраживања које је спровео Национални институт за геофизику и вулканологију Италије указују да ће земљотрес у Јапану помјерити осу ротације Земље за око 10 […]

субота, март 12, 2011 / 10:45

ТОКИО – Оса ротације планете Земље биће помјерена за скоро 10 сантиметара, након разорног земљотреса у Јапану јачине 8,9 степени Рихтерове скале, саопштио италијански Институт за геофизику и вулканологију.

"Прелиминарни резултати истраживања које је спровео Национални институт за геофизику и вулканологију Италије указују да ће земљотрес у Јапану помјерити осу ротације Земље за око 10 центиметара", изјавио је директор истраживања Антонио Пиерсанти у саопштењу објављеном на сајту Института.

Тај покрет је "много већи него код великог земљотреса на Суматри 2004. и вјероватно на другом мјесту послије утицаја земљотреса у Чилеу 1960. године", рекао је Пиерсанти.

Ипак, италијанска свемирска агенција је резервисана и саопштила је да треба прикупити више података прије утврђивања тачне мјере утицаја земљотреса на осу ротације Земље, јавила је новинска агенција Анса.

Промјена осе ротације Земље може утицати на трајање дана, али је у овом случају мала – износи неколико милионитих дијелова секунде.

Земљотрес јачине 8,9 степени по Рихтеру који је јуче погодио Јапан, најснажнији је земљотрес у тој земљи у последњих 140 година.

Епицентар је био 400 километара сјевероисточно од Токија, у близини лучког града Сендајија, а потрес је проузроковао 10 метара висок цунами.

У земљотресу је погинуло више од хиљаду људи, јављају јапански медији.

Након тог, Јапан су потресла још два земљотреса јачине 6,7 и 5,8 степени Рихтера, чији је епицентар био сјеверозападно од Токија.Оставите одговор