Жеља већине – мањински одборник у Бањој Луци

Оваквом изборном могућношћу манипулишу многи у многим земљама. Код нас је посебно што је у питању локална скупштина и што се и "Црногорац" рачуна у националну мањину.

уторак, август 2, 2016 / 09:55

Оваквом изборном могућношћу манипулишу многи у многим земљама. Код нас је посебно што је у питању локална скупштина и што се и "Црногорац" рачуна у националну мањину.

Пише: Горан Драговић

На изборима 2012. било је 12 кандидата за једно одборничко мјесто намијењено мањинама у Бањој Луци. Заузео га је Слободан Лукић, кандидат Комунистичке партије, са 194 гласа.

Прије осам година, када је први пут мањинама дат директан мандат, са 130 гласова то је постао Здравко Ружела, члан Српске странке Републике српске, и њен једини одборник, јер листа коју су предводили Ненад Стевандић и Ђорђе Умићевић није добацила до цензуса.

Припадност партији не игра пуно, јер се мањински кандидати налазе на посебној листи. Најчешће су независни кандидати, или чланови практично непознатих политичких организација. Право је чудо да веће партије, које имају организацију и могу „одвојити“ пар стотина гласова за појединца на врло јефтин начин нису покушале да дођу до одборничког мјеста које може бити пресудно у склапању већине.

Није случајно ни да овај пут неће.

Саша Чудић – Црногорац

Да би се прешао цензус од три одсто, и ушло у подјелу 30 мјеста у градској скупштини, у Бањој Луци је уз излазност из 2012. потребно 2500 гласова, чијим освајањем се добија један одборник. Са друге стране, за мањински мандат је до сада било потребно 130 пута мање!

Ове године на списку пријављених за изборе у Бањој Луци, Х-ићем у колони НМ (националне мањине) пријавило се 12 појединаца, а 19 партија је планирало да то уради, али ће вјероватно многи одустати, јер ће политички блокови форирати само једног „мањинца“ како не би расипали гласове. Међу гласовитијим појединцима ту је Саша Чудић, некадашњи члан СП, који је открио да се увијек изјашњавао као Црногорац, и наступаће као нестраначка личност.

Док је 2008. у скупштину ушао човјек који је поријеклом Украјинац, 2012. је без велике помпе одборник постао Црногорац, док ће се на овим изборима водити жестока борба за то мјесто, која ће обесмислити ионако упитну логику постојања мањинских одборника на локалу.Оставите одговор