Због најављеног земљотреса: Општа паника у Риму

Хиљаде успаничених Римљана напустило је град, а продавнице су затворене усљед најаве да ће главни град Италије данас погодити разорни земљотрес. Полиција се суочава с огромним бројем позива грађана, па је отворена бесплатна линија како би их смирили. Агенција АНСА јавља да је већи број грађана отишао у околна села, а велики број продавница у […]

среда, мај 11, 2011 / 12:37

Хиљаде успаничених Римљана напустило је град, а продавнице су затворене усљед најаве да ће главни град Италије данас погодити разорни земљотрес.

Полиција се суочава с огромним бројем позива грађана, па је отворена бесплатна линија како би их смирили.

Агенција АНСА јавља да је већи број грађана отишао у околна села, а велики број продавница у Риму је затворен.

Лист "Ла република" пише да ће се на радном мјесту данас појавити 18 одсто радника мање, а наставници очекују смањен број ученика за петину.

Потрес је најавио сеизмолог Рафаеле Банданди, који је умро 1979. године. Равнајући се према положају планета, сеизмолог је закључио да ће баш данас Рим погодити разорни земљотрес. Банданди је предвидио и земљотрес у Фриули 1976. године који је однио хиљаде живота.

Контроверзни италијански научник Ђампаоло Ђулијани, који је најавио потрес у Л’аквили, тврди да Риму ипак пријети опасност. Ђулијани је само дан прије него што се тло затресло у Л’Аквили и однијело 300 живота, рекао да ће доћи до потреса. Нико му није вјеровао, а чак је био и оптужен за лажну узбуну. Суд га је ослободио оптужби, признајући да је научном методом предвидио потрес, мада није био прецизан у његовом лоцирању.Оставите одговор