Због Гадафијевих акција скаче цијена нафте

Сирова нафта је на берзи у Њујорку данас поскупила на износ од 100 долара за барел након што су снаге либијског лидера Моамера Гадафија напале упоришта побуњеника на истоку земље. У том подручју су смјештена многа нафтна постројења, док је синоћ извјештај о залихама енергената у САД показао неочекивани пад залиха нафте и бензина. Цијена […]

среда, март 2, 2011 / 17:27

Сирова нафта је на берзи у Њујорку данас поскупила на износ од 100 долара за барел након што су снаге либијског лидера Моамера Гадафија напале упоришта побуњеника на истоку земље.

У том подручју су смјештена многа нафтна постројења, док је синоћ извјештај о залихама енергената у САД показао неочекивани пад залиха нафте и бензина.

Цијена америчке „лаке” нафте за терминску испоруку у априлу је на Њујоршкој робној берзи порасла за 43 цента на 100,06 долара за барел, након јучерашњег раста од 2,66 долара, док је истовремено европска „брент” нафта на Међународној берзи петролеја у Лондону незнатно поскупила на 115,47 долара за барел, пренијела је агенција АП.

Трговци са забринутошћу прате стање у Либији, гдје су сукоби између присталица и противника Гадафија узроковали драстично смањење производње „течног злата” те чланице Организације земаља извозница нафте.

„Либија би могла брзо поново да покрене производњу нафте чим се безбједоносна ситуација побољша. Ипак, не може се искључити да ће у склопу немира доћи до напада на нафтну инфраструктуру”, саопштила је њемачка „Комерцбанк”.

Инвеститори су забринути да би насилни протести могли да избију и у остатку тог региона, имајући на уму да Иран, Ирак, Уједињени Арапски Емирати, Кувајт, Бахреин, Катар, Оман и Саудијска Арабија посједују више од 60 одсто потврђених свјетских резерви сирове нафте.

„Присутан је страх да ће се немири проширити на исток према Блиском истоку и Персији”, наводи се у саопштењу консултантске фирме „Камерон Хановер”.

На данашње поскупљење најважније енергетске сировине је утицао и податак о неочекиваном паду залиха нафте у САД прошле седмице.

Амерички институт за нафту (АПИ) је синоћ саопштио да су залихе сирове нафте у седмици закључно са 25. фебруаром у САД пале за 1,1 милион барела, док су аналитичари консултантске фирме „Пратс” очекивали повећање од 1,6 милиона барела.

Истовремено су залихе бензина пале за 4,9 милиона барела, а дизела и лож-уља за 1,4 милиона барела, наводи се у саопштењу института АПИ. Поподне ће сопствени извјештај о залихама енергената објавити и статистичка служба америчког Министарства енергетике.Оставите одговор