Гул сутра обилази Египат

Предсједник Турске Абдулах Гул сутра ће посјетити Каиро да би „изразио солидарност” са египатским народом после обарања режима Хоснија Мубарака. Предсједник Гул ће, како најављују турски медији, сасатати са члановима Врховног савјета армије, који је 11. фебруара преузео контролу у земљи после оставке предсједника Мубарака. Анкара је од почетка побуне подржавала захтјеве грађана Египта за […]

среда, март 2, 2011 / 17:11

Предсједник Турске Абдулах Гул сутра ће посјетити Каиро да би „изразио солидарност” са египатским народом после обарања режима Хоснија Мубарака.

Предсједник Гул ће, како најављују турски медији, сасатати са члановима Врховног савјета армије, који је 11. фебруара преузео контролу у земљи после оставке предсједника Мубарака.

Анкара је од почетка побуне подржавала захтјеве грађана Египта за демократским промјенама.

Званична Турска такође сматра да египатска армије треба да преда власт демократски изабраној влади која би требало да се изабере у што краћем времену.

Многи посматрачи сматрају да би државно уређење секуларне Турске могло да постане модел за исламски свет који је сада у превирању, али те идеје наилазе и на многе резерве.

Предсједник Гул је раније изјавио, коментаришући промјене у Египту, да се не може говорити о државном моделу за друге, али је нагласио да је „поносан” достигнућима своје земље која је у последње вријеме извршила многе демократске реформе.

„Представити Тирску као модел у региону било би превише амбициозно”, истакао је предсједник Гул, пренијела је агенција АФП. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *