Завршен Сарајево филм фестивал

САРАЈЕВО – Награда "Срце Сарајева” за најбољи играни филм на овогодишњем Сарајево филм фестивалу добио је филм "Тилва Рош” српског редитеља Николе Лежаића. Овај филм освојио је и новчану награду од 25.000 евра, коју је обезбиједио Савјет Европе. Награду „Срце Сарајева” за најбољег глумца добио је Марко Тодоровић за улогу у филму „Тилва Рош”, а […]

недеља, август 1, 2010 / 09:56

САРАЈЕВО – Награда "Срце Сарајева” за најбољи играни филм на овогодишњем Сарајево филм фестивалу добио је филм "Тилва Рош” српског редитеља Николе Лежаића.

Овај филм освојио је и новчану награду од 25.000 евра, коју је обезбиједио Савјет Европе.

Награду „Срце Сарајева” за најбољег глумца добио је Марко Тодоровић за улогу у филму „Тилва Рош”, а најбољом глумицом проглашена је Мирела Оприсор за улогу у румунском филму „Уторак, након Божића”.

Специјалну награду жирија добио је „Њежни син-пројект Франкештајн”, редитеља Корнела Мундрусоа, филм урађен у холандско-њемачко-аустријској продукцији.

У категорији кратког филма награду „Срце Сарајева” добио је филм „Жути мјесец” хрватског редитеља Звонимира Јурића, док је специјална плакета жирија додијељена хрватском филму „Неспавање не убија” Марка Мештровића и бугарском филму „Станка иде кући” Маја Виткова.

За најбољи документарни филм проглашен је македонско-њемачки филм „Швеље” редитељке Биљане Гавранлиеве, док је награду за људска права добио филм „Мила тражи Сениду” хрватског редитеља Роберта Томића Зубера.

У оквиру Опен Аир програма вечерас је приказан последњи филм редитеља Клинта иствуда „Инвицтус”. Пројекцији филма присуствовао је и амерички глумац Морган Фримен, који у филму игра бившег предсједника Јужне Африке Нелсона Манделу.

Та улога Фримену је донијела четврту номинацију за америчког Оскара.Оставите одговор