ЗАВЈЕТ (THE PLEDGE)

Страствени пецарош, детектив, посљедњег радног дана добија карту да иде у риболов. Платио је читав колектив. Умјесто тога, Џери Блек напушта прославу и налази ужасан злочин. Закључује да је погрешно приписан Индијанцу, који је извршио самоубиство након признања. Мотивска срж је завјет спасењем душе. Дат мајци убијене дјевојчице, као залог да ће пронаћи убицу. Џери […]

четвртак, април 28, 2011 / 05:29

Страствени пецарош, детектив, посљедњег радног дана добија карту да иде у риболов. Платио је читав колектив. Умјесто тога, Џери Блек напушта прославу и налази ужасан злочин. Закључује да је погрешно приписан Индијанцу, који је извршио самоубиство након признања.

Мотивска срж је завјет спасењем душе. Дат мајци убијене дјевојчице, као залог да ће пронаћи убицу. Џери се зато не укрцава на авион, већ купује пумпу (код њих пумпе држе пензионери) на мјесту гдје мисли да би злочинац могао наићи. Ту се психосексуално зближи са млађом, и припростом шанкерком. Она има цурицу, коју он заволи.

И то је средишња мисао.

Смије ли се заложити лична срећа, да се оствари опште добро? Наметнуто као задатак, у завјету који нијесмо морали дати? Џери то плаћа скупо. Нико се не појављује пред екипом специјалаца. Осим шанкерице, чију је кћерку користио као мамац.

Злочинац је доживио саобраћајну несрећу на путу до клопке. Али то знамо ми, не Џеријева околина. Посљедња сцена, циклично везује почетак. Џери је сав дроњав на, сад запуштеној, пумпи. Потпуно испаметио, пије и прича сам са собом.

Лијеп крими-трилер.

(Редитељ: Шон Пен ; Улоге: Џек Николсон, Патриша Кларксон, Бенисио дел Торо)Оставите одговор