Вебмејл за све Малајце, да им влада може писати

Како би уштедела вријеме и новац, али и смањила ризик од компромитовања личних докумената, влада Малезије покренула је пројекат под називом 1Malaysia E-mail. У оквиру овог пројекта, сви становници Малезије старији од 18 година добиће свој webмејл налог, а посао је поверен компанији Трикјубс Берхад. Циљ пројекта је да до 2015. године сви Малајци имају […]

четвртак, април 28, 2011 / 08:06

Како би уштедела вријеме и новац, али и смањила ризик од компромитовања личних докумената, влада Малезије покренула је пројекат под називом 1Malaysia E-mail.

У оквиру овог пројекта, сви становници Малезије старији од 18 година добиће свој webмејл налог, а посао је поверен компанији Трикјубс Берхад. Циљ пројекта је да до 2015. године сви Малајци имају свој налог, путем кога ће примати судске налоге, казне за саобраћајне прекршаје или информације о повраћају пореза.

Како би отворили налог грађани ће морати да очитају податке са своје идентификационе картице, а што се каснијег приступања тиче, уколико немају свој рачунар, моћи ће да се послуже онима из библиотека или то могу учинити путем мобилних уређаја. Из компаније Трикјубс кажу да ће подаци бити енкриптовани и заштићенији од "обичне" електронске поште.

Сви пунолетни грађани ће добити емаил адресу @myemail.my, а основно коришћење налога се неће наплаћивати, док ће компанија која овај сервис обезбјеђује наплаћивати за неке додатне услуге, као што су, на примјер, обавјештења.

Вриједност пројекта износи 50 милиона малезијских рингита, односно око 16,6 милиона долара, а рјешење ће се заснивати на Мајкрософтовом Виндоуз Лајв Хотмејл сервису.

Иако се можда чини занимљивом, идеја је наишла на критике међу тамошњим становништвом, а портал FreeMalaysiaToday пројекат је "назвао трошењем новца на лошу идеју", који осим што поставља питање избора компаније која спроводи рјешење, доводи у питање и природу порука које ће власт слати.Оставите одговор