Затвара се балканска мигрантска рута

Лидери ЕУ ће на састанку у Бриселу данас настојати да "запечате балканску мигрантску руту", повећају помоћ Грчкој, а покушаће и да убиједе турског премијера да успори прилив избјеглица и прихвати на хиљаде оних који не испуњавају услове за добијање азила, јавила је агенција АП, позивајући се на нацрт саопштења у који је имала увид. У […]

понедељак, март 7, 2016 / 08:53

Лидери ЕУ ће на састанку у Бриселу данас настојати да "запечате балканску мигрантску руту", повећају помоћ Грчкој, а покушаће и да убиједе турског премијера да успори прилив избјеглица и прихвати на хиљаде оних који не испуњавају услове за добијање азила, јавила је агенција АП, позивајући се на нацрт саопштења у који је имала увид.

У нацрту се наводи да ће лидери ЕУ навести да се "нерегуларан прилив миграната дуж западнобалканске руте ближи крају – та рута је сада затворена".

"ЕУ ће бити уз Грчку у овим тешким тренуцима и учиниће све да помогнемо у рјешавању ситуације", наводи се у нацрту саопштења и додаје да је то "колективна одговорност ЕУ која захтијева брзу и ефикасну мобилизацију".

Ово саопштење ће размотрити лидери 28 земаља чланица после састанка са турским премијером Ахметом Давутоглуом.

И аустријски лист Стандард је објавио да се у Бриселу планирају драматичне промјене у циљу рјешења мигрантске кризе, међу којима је и затварање балканске руте за мигранте.

На Самиту ЕУ шефови држава и влада планираће окончање илегалне миграције и као приоритет поставити заустављање политике пропуштања од Грчке до Њемачке, најављује бечки дневник.

На основу документа у који је лист имао увид, предвиђа се да Атина мора одмах да направи мјеста за 50.000 потенцијалних тражилаца азила као и да ће Грчка добити помоћ ЕУ.

Мигранти који немају шансе да добију азил требало би у том случају одмах да буду премјештени у Турску, наводи бечки дневник на свом сајту.

Како лист наводи, самит ЕУ и Турске у понедјељак у Бриселу требало би да донесе драматичне промјене у досадашњој политици према мигрантима и избјеглицама.

Из приједлога у који је лист имао увид произлази да досадашњи прилив миграната захтијева да рута преко Западног Балкана буде затворена.

"Ирегуларан талас миграције дуж балканске руте се прекида. Ова рута је сада затворена", пише у изјави која би требало да буде усвојена на Самиту, наводи Стандард.

Многе мјере које се планирају базирају се на договорима који треба да се закључе са Турском.

Полази се од тога да ће Турска одмах конструктивно учествовати у контроли спољне границе на Егејском мору и оне мигранте који не могу добити азил у Европи прихватити у склопу реадмисије.

Планиран је посебан споразум о реадмисији ЕУ са Турском, који треба да ступи на снагу 1. јуна.

Прије тога, на основу билатералних споразума, треба да се дјелује из Грчке.

Такође, предвиђено је и директно пресељење сиријских избјеглица из Турске у државе ЕУ.

Што се тиче ЕУ, у изјави се набраја низ мјера које наредних недјеља треба да буду примијењене.

Како би се спријечиле посљедице затварања балканске руте, то јест нагомилавање хиљада избјеглица, ЕУ изражава спремност да учини све како би подржала Грчку у овом тешком тренутку.

Ријеч је о колективној одговорности Уније, која захтијева брзу и ефикасну мобилизацију свих расположивих средстава, али и доприносе земаља чланица, наводи се у документу.

Хитни план Европске комисије за хуманитарну помоћ биће подржан од шефова држава и влада ЕУ, а за то је предвиђено 700 милиона евра, од којих 300 милиона у овој години.

Други дио се тиче безбједности, а предвиђено је да Фронтекс под хитно упути додатне службенике у Грчку, на границу Македоније и Албаније.

Такође је предвиђено да се обезбиједи функционисање првих прихватних центара, гдје ће избјеглице бити регистроване и припремане за расподјелу на државе ЕУ.

Најкасније до 1. априла државе чланице ЕУ треба да ставе на располагање службенике Фронтексу, а Европол да појача борбу против кријумачара.

Договор са Самита треба да допринесе да се до краја године све земље врате Шенгену, када би контроле на границама унутар Шенгена требало да постану прошлост, додаје се у документу у који је увид имао бечки лист.Оставите одговор