Зато је битно: Пасош са именом Републике Српске, омогућио истоимени клуб у Швајцарској

Фудбалски клуб "Република Српска" из Цириха постоји 24 године, али тек прошлогвикенда чланови овог спортског колектива први пут су организовано посјетили Републику Српску.

понедељак, април 1, 2024 / 12:39

Потпредсједник клуба Горан Новаковић рекао је Срни да је за све заслужан пасош Републике Српске, јер је то био једини доказ приликом регистрације да је постојала држава након распада бивше Југославије.

"Клуб је основан 2000. године, нажалост са распадом једног великог клуба који се звао Југославија у то вријеме. Основан је баш под именом Република Српска. Пошто смо ми у Швајцарској, врло је тешко урадити нешто што се политички, да кажемо, не признаје. На основу једног обичног старог пасоша Републике Српске, основан је клуб који носи то име", појаснио је Новаковић.

Данас дрес овог клуба носи 300 младих спортиста који поријекло воде са ових простора, а Новаковић каже да је у томе и највећа важност посјете Републици Српској јер млађе генерације губе нит припадности и идентификације са родним мјестом својих родитеља или дједова.

"Што је најбитније, једини смо клуб у свијету који носи име Република Српска. По питању људства и селекција смо највећи клуб у Европи. Наш циљ је да направимо бољу сарадњу, неку карику, везу, да једноставно људи овдје знају да имају неког у Швајцарској, али да и ми знамо да имамо овдје неког, да стојимо једни уз друге, да смо ближи, да створимо контакте и значајну сарадњу", каже Новаковић.

Према његовим ријечима, у Швајцарској живи око 300.000 Срба и због тога је посјета Српској значајна.

Он је указао на подршку институција и њихову жељу за развијањем сарадње.

"Био нам је циљ и жеља да дођемо баш у Бањалуку и одиграмо утакмицу са ФК Борац, а играли смо и у Приједору против Рудара. Успјели смо у томе захваљујући ресорном министарству и предсједнику Републике Српске Милораду Додику. Жељели смо да обиђемо још неки град, да дјеца виде више. Искористили смо вријеме и за посјету Јасеновцу", рекао је Новаковић.

Он је навео да је ово само први корак када је ријеч о сарадњи са Републиком Српском, те да је пред људима у дијаспори, али и у Српској велики посао, првенствено с циљем да дјеца не забораве одакле потичу.

"Ми покушавамо кроз спорт, фолклорна и културна друштва да то повежемо и великим дијелом успијевамо у томе да дјецу интегришемо, да знају одакле су, ко су, шта су и гдје су им коријени", закључује Новаковић.

Фудбалски клуб "Република Српска" из Цириха је једини спортски клуб са овим именом у свијету, а протеклог викенда 80 младих спортиста из Швајцарске посјетило је Бањалуку и Приједор.

Пријем за чланове овог спортског колектива организован је и у Палати Републике Српске, а претходно су млађе селекције одиграле утакмицу на Градском стадиону у Бањалуци против екипе "Борца" и у Приједору против "Рудара".Оставите одговор